Почетна > Свет
Свет

Мангот: Озбиљно схватити Путинове нуклеарне претње

Аустријски експерт за источну Европу Герхард Мангот оценио је да треба озбиљно схватити „претње нуклеарним оружјем“ руског председника Владимира Путина.
Фото: Wikimediacommons/Министерство обороны Российской Федерации

„Морамо те изјаве схватити озбиљно. Чак и ако је блеф, морамо се припремити на такав развој“, указао је Мангот у изјави телевизијама „Пулс 24“ и ОРФ.

С тим у вези, указао је да је Путин, и поред политичке забринутости, донео одлуку о делимичној мобилизацији.

„Морао је рачунати с тим да ће у становништву да ојача противљењу рату. Међутим, због војних успеха Украјине, Путин је спознао да је велика слабост руске војске што се број руских војника смањио. Многи су погинули, рањени и многи су дали отказ“, тврди Мангот.

Он је указао да ће анексијом територија после референдума Русија нападе на те делове сматрати нападом на руску територију, па ће поступати свим расположивим оружјем, од, како процењује Мангот, стратешких бомбардера до тактичког нуклеарног оружја.

Он је истакао да би руско руководство могло тада аргументовати да је угрожена егзистенција руске државе, што је управо формулација која се налази у руској нуклеарној доктрини као разлог за употребу нуклеарног наоружања против конвенционалне претње.

„Путин не жели и не сме изгубити овај рат, јер може изгубити и положај“, рекао је он.

Orban: EU sankcije Rusiji treba ukinuti da bi povratili snagu

 

Преузмите андроид апликацију.