Почетна > Нови Сад
Нови Сад Новосадске приче

Мало ко зна како је Јован Јовановић Змај добио надимак

Због мале омашке постао Змај, како га сви знају.
Фото: WikimediaCommons/Csanády

Чувени српски књижевник Јован Јовановић, који је рођен 1833. године, а преминуо 1904. је у народу најпознатији по свом надимку – Змај. Међутим, мало људи зна како га је добио и шта он заправо представља.

Важно је нагласити да надимак чика Јова Змај уопште није добио по митској животињи, као што многи мисле.

Његова биографија каже да су га у младости због ниског раста звали Киш Јанош што је на мађарском “мали Јован” и вероватно би то био надимак по коме би га запамтиле и будуће генерације читалаца да 1864. године није покренуо сатирични лист који се звао – “Змај”, што је заправо игра речи. “Змај” је “3. мај”, када се прочита на ћирилици.

Овај датум представља сећање на догађај из 1848. године (по јулијанском календару) када је у Сремским Карловцима одржана Мајска скупштина на којој су Срби поставили своје захтеве и тражили аутономију у оквиру Аустроугарске монархије.

Фото: WikimediaCommons/Mickey Mystique

На том скупу у Сремским Карловцима Срби су прогласили аутономно Српско војводство (Српску Војводину), што је у оно време био догађај од великог политичког и друштвеног значаја. У његову част чика Јова је поред свог имена увек дописивао 3. мај (датум одржавања Скупштине).

Једном се догодило да је у потпису изоставио тачку после броја три, па је трећи дан маја постао – Змај (3мај).

Захваљујући овој малој омашки, познати књижевник Јовановић је добио надимак по коме је и данас најпрепознатљивији. Надимак је послужио и као надахнуће за име његовог чувеног сатиричног часописа, а место где је умро, Сремска Каменица, једно време носило је придев Змајева.

Јован Јовановић Змај, поред тога што је остао познат као песник и сатиричар, био и творац једног од првих српских стрипова. Стрип шала под називом “Претоварено” појавио се у часопису “Невен“ 1881. године .

Terasa – zelena oaza na dohvat ruke

Преузмите андроид апликацију.