Почетна > Бизнис
Бизнис

Малине у Ивањици под 30 центиметара снега

Прексиноћ је од 10 до 30 ценимтера новог снега у вишим планинским пределима, пало на територији општине Ивањица.
Фото: WikimediaCommons/User:Fir0002

Иако нове снежне падавине нису задале веће проблеме путарима, у великом проблему би се могли наћи малинари овог краја јер временске неприлике могу утицати на количину рода.

„Биће веома критично ако се температура спустила температура у минус. Ако је мраз, не пише се добро за воће које је у доброј фази рада и развијања. Гледамо у небо и надамо се најбољем. Снег није толико опасан, нити може да узрокује већу штету, али јак минус би значио десетковање рода. Млади листићи на стабљици, а и сами ластари су пуни течности јер су урађена прихрањивања самих плантажа са минералним ђубривима“, изјавио је јуче малинар Добривоје Радовић.

У равничарским крајевима и у долини реке Моравице, радови у малињацима су увелико у току. На брдскопланинском подручју нису кренули у пуном интензитету, јер још увек није отопио ни стари, а већ је пао нови снег.

Памте малинарии 2019. годину. Тада је снег у ноћи између 14. и 15. маја у ивањичком, ариљском и ужичком крају десетковаое засаде малина.

Најгоре су прошли добри засади малине, који су имали развијене родне гране. Сви оштећени малињаци су на преко 600 метара надморске висине.

Према тадашњим речима Раденка Марића, председника удружења Подголијски здрави плодови, скоро су били потпуно уништени малињаци и делимично купињаци.

„Пао је снег и до 10 цм. Хладно време, мраз и снег нанели су велике штете произвођачима. Неки малинари су покушали да тресу снег са малине, али је долазило до лома стабљики, па су одустајали,“ рекао је тада Раденко Марић.

Još uvek rano za prognoze o ceni maline

 

Преузмите андроид апликацију.