Почетна > Бизнис
Бизнис

Мали: Са 4,4 милијарде евра прошла година рекордна по нивоу страних директних инвестиција

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ћемо прошлу годину памтити по рекордном приливу страних директних инвестиција које су достигле ниво од 4,4 милијарди евра.
мали
Фото: Танјуг/ Владимир Шпорчић

„То је коначан резултат за 2022. остварен упркос кризи и глобалној неизвесности. Упркос свему томе, инвеститори настављају да долазе у Србију и отварају нова радна места”, рекао је Мали.

Он је истакао за РТС да је у корелацији са овим податком и чињеница да Србија остварује и рекордно ниске стопе незапослености будући да је овај индикатор већ два квартала заредом на нивоу од 8,9 одсто, што је резултат који никада пре није остварен.

„Ово су званични подаци Републичког завода за статистику, боримо се за свако радно место, стопа незапослености код младих је са 50 одсто смањена на 25 процента”, рекао је Мали.

Он је подсетио да је за достизање зацртаних циљева и пролазак кроз кризу са што мање последица, држава помогла привреду и грађане са око девет милијарди евра.

Одговарајући на критике да је стопа незапослености мања због смањења броја становника у Србији, Мали је истакао да апсолутни бројеви запослености то демантују, те навео да је запосленост у Србији од 2001. до 2012. године са 2,26 милиона спала на 1,8 милиона грађана, а да данас она поново износи 2,25 милиона.

„То значи да смо креирали више од 400.000 радних места, односно да је толико људи добило посао“, рекао је Мали.

Он је закључио да је, упркос најцрњим сценаријима, наша земља сачувала радна места и производне капацитете, уз озбиљну подршку економији, а што су све резултати наших грађана у тешким економским условима.

Mali: Očekujem usporavanje inflacije, to će značiti postepen izlazak iz krize

Преузмите андроид апликацију.