Почетна > Србија
Србија

Мали: Просечна плата у Србији биће у децембру 840 евра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да ће захваљујући ребалансу буџета просечна плата у Србији у децембру бити 840 евра, а просечна пензија од 1. јануара 390 евра.
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

„У ребалансу буџета имамо 5,5 одсто повећање плата запосленима у просвети, медицинским сестрама и техничарима, као и неговатељицама у установама социјалне заштите. Свима њима следи још једно повећање од 10 одсто у јануару месецу наредне године, а то је све на 12,5 одсто на повећање плата које смо имали од јануара ове године“, рекао је он за Прву  и додао да је политика Србије усмерена ка томе да реални стандард и доходак грађана остану позитивни упркос економској кризи и тешким дешавањима.

Такође, истиче, у ребалансу буџета је и 5,5 одсто повећање пензија од 1. октобра ове године.

Нагласио је да најстаријим суграђанима такође следи још 14,8 одсто повећања пензија од 1. јанура.

„Прошле године прво повећање пензија било је 5,5 одсто. Онда смо имали никада већу једнократну помоћ од 20.000 динара, онда смо рекли с обзиром да се инфлација повећавала, ајде да идемо са још једном ванредном индексацијом 1. новембра  поршле године још девет одсто, онда 1. јањуара ове године 12,1 одсто. Ви имате повећање пензија од 56,1 одсто само за две године, дакле далеко изнад нивоа инфлације“, навео је министар и додао да ће са свим наведеним повећањима, просечна пензија од 1. јануара у Србији бити 390 евра.

Осим повећања плата и пензија, Мали напомиње да је у ребалансом такође предвиђена исплата једнократне помоћи свим самохраним мајкама и очевима за децу до 16 година у септембру ове године, као што је и обећано.

Каже да је пријава за поменуту помоћ почела 20. августа и траје до 20. септембра, и да је од тада пријављено 975.000 деце која ће примити ту помоћ, и наглашава да ће исплата једнократне помоћи од 10.000 динара бити након периода пријаве, око 25. септембра.

„Тачно смо знали да је неопходно помоћи родитељима за трошкове који су везани за школу. Прошле године смо имали три пута помоћ за младе од 16 до 29 година. Сто евра смо још 2020. исплатили свим грађанима Србије. То је оргоман новац, али тај новац смо уштедели, зарадили управо спровођењем тешких реформи, и држава је преузела терет ове кризе на себе“, рекао је министар.

Према последњим подацима из јуна, Мали каже да Србија има рекордну запосленост, односно да у Србији данас порезе и доприносе плаћа 2.310.000 запослених, упркос економској кризи која траје протекле четири године.

Напомиње да ће у децембру просечна плата у Србији бити 840 евра што, како каже, показује да је Србија на правом путу да 2025. године просечна зарада буде 1.000 евра, а пензија између 430 и 450 евра

„Не стајемо ни са једном инвестицијом. Ми у ребалансу бвуџета имамо додатни новац за наставак свих путева које радимо, школа, болница, канализационих мрежа. Као што видите отварају се нови километри ауто-пута, гради се такође брза пруга до Будимпеште, то је нешто што не само да подиже квалитет грађана Србије, него чини нашу земљу атрактивнијом. То је једини исправан начин вођења економске политике“, истакао је он.

Brnabić u Seulu: Moderne tehnologije prioritet saradnje, litijum uvek tema

Преузмите андроид апликацију.