Почетна > Србија
Србија

Мали: Пензије ће реално порасти за 12 до 14 одсто

Када се узме у обзир садашња стопа инфлације у Србији и пројекција Народне банке Србије за следећу годину које каже да ће она бити око 5,5 одсто, повећање пензија између 18 и 20 одсто значи да ће се примања пензионера реално повећати за 12 до 14 одсто, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Јадранка Илић

„Исто је када говоримо о минималној заради и повећању плата у јавном сектору. План је да са тим кренемо од 1. јануара наредне године а двоцифрено повећање плата и пензија у реалном износу ће нашим грађанима омогућити бољи животни стандард“, рекао је Мали одговарајући на питања новинара након додељивања награда „Блиц“ предузетницима.

Он је додао да је веома важно да повећања примања буду већа од стопе инфлације и да је покрију.

Мали је истакао и да држава има пара да исплати најављена повећања јер, како је рекао, никада ниједна одлука овакве врсте није донесена а да није вођено рачуна о стабилности јавних финансија.

У прилог њиховој стабилности навео је да је учешће нашег јавног дуга у бруто-домаћем производу 52,1 одсто, да је стопа раста БДП- у првом кварталу износила 4,4 одсто а да се очекује да у другом кварталу буде око 3,7 или 3,7 одсто.

Brnabić: Za opšti napredak potrebna integracija regiona u EU

Преузмите андроид апликацију.