Почетна > Србија
Србија

Мали: Одобрени кредит УАЕ база финансијске сигурности Србије

Одговорна власт размишља о сигурности својих грађана, а одобрени кредит у УАЕ од милијарду долара по повољној каматној стопи је база финансијске сигурности Србије, поручио је данас министар финансија Синиша Мали.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је, реагујући на изјаву потпредседника Странке слободе и правде Душана Никезића да се ради о још једном задуживању за покривање мањка у буџету, рекао:

„Србија је у време владавине претходне власти била у финансијском живом песку, на ивици банкрота управо због таквих као што сте Ви, који упорно искључиво траже разлоге за славља.“

Мали је рекао да „када је држава на путањи укрштања светских интереса, изморена борбом са короном, потом надолазећим енергетским тензијама, нема много простора за рамишљања о слављима“.

„Одговорна власт размишља о сигурности њених грађана, а управо одобрени кредит Србији у УАЕ је база финансијске сигурности Србије. База која ће пружити подршку рефинансирању обавеза које нам стижу у јануару и то без повећања апсолутног износа дуга“, написао је Синиша Мали на свом Фејсбук профилу и додао: „Искрено, сасвим ми је свеједно да ли ћете Ви нешто славити или не, битније ми је да грађани Србије имају обезбеђен новац за енергенте и финансијски стабилну земљу.

Никезић тврди да ће се јавни дуг повећати на више од 33 милијарде евра.

Министар Мали је похвалио спремност Никезића да призна, како каже, велики успех договорене цене по којој је обезбеђена позајмица – повољна каматна стопа од три одсто.

„Надам се да сте ипак свесни колико је у временима криза ограничен приступ капиталу и како тражња утиче на вртоглави скок цене тог неопходног новца за нормално функционисање сваке земље“, навео је Мали и додао:

„Јесте велики успех изборити се за камату од три одсто у тренутку када приноси државних обвезница САД достижу 3,5 одсто. Велики је успех и то учинити апсолутно без угрожавања стабилности односа јавног дуга и вредности свега онога што произведемо у току једне године“.

Подсетио је да учешће јавног дуга Србије у БДП-у 54,7 одсто, што, како је додао, Србију чини земљом која одговорно управља јавним финансијама у зони сигурности за њене грађане.

Он је нагласио да данас Србији не прети банкрот, већ држава спремно дочекује све ударе.

„Довољно ликвидни, финансијски снажни да набавимо енергенте и довољно паметни да све то успевамо, не успоравајући започете инвестиције, безгранично одговорни јер желимо да одржимо даљи раст привреде“, истакао је Мали.

Nova praksa radova noću za kvalitetniji život Beograđana

Преузмите андроид апликацију.