Почетна > Свет
Свет

Мали, Немци и Французи одлазе – Руси долазе?

Мисија Бундесвера у Малију је суспендована. Влада Малија се тренутно ослања на Русију – са могућим последицама по око 1.000 немачких војника у тој западноафричкој земљи.
Фото: prtSc/Instagram/bundeswehr

Министарство одбране Немачке саопштило је у петак да ће до даљег бити обустављени транспортни летови и извиђачке операције Бундесвера у Малију. Разлог је био тај што је влада Малија више пута ускраћивала Бундесверу права на прелет.

Конкретно, реч је о томе да око 140 немачких војника тренутно не може да добије редовну замену, а чини се да су у питању и могуће медицинске евакуације.

Понашање војне владе омета рад Бундесвера у оквиру мисије УН, саопштило је немачко министарство.

„Планирана промена особља тако није могућа. Безбедност војника има највећи приоритет.“

Кристијан Бак из министарства спољних послова, је почетком недеље био у Малију на преговорима: речено је да је малијска страна сигнализирала да би ротација трупа ускоро могла бити настављена.

И министарка одбране Кристин Ламбрехт је у четвртак у телефонским разговору са малијским колегом Садијом Камаром добила обећање да мисија неће бити даље ометана. А у петак су права прелета поново ускраћена.

Највећи инострани ангажман Бундесвера

Мали, са око 20 милиона становника, доживео је три војна пуча од 2012. и сматра се да је политички изузетно нестабилан. Мисија УН МИНУСМА – у коју је укључен и Бундесвер, у Малију је од 2013. Савет безбедности УН је крајем јуна 2022. продужио мандат плавих шлемова за још годину дана.

Од последњег државног удара у мају 2021. земљу води привремена војна влада која има блиске везе са Русијом. Од тада је мисија УН више пута је ометана. За Бундесвер је ово тренутно највећа мисија у иностранству и такође најопаснија.

Бундестаг је у мају продужио мисију у Малију – додуше уз једно упозорење: нови мандат садржи клаузулу о повлачењу у случају да се безбедност више не може гарантовати војника Бундесвера.

Портпарол владе Штефен Хебестрајт је у петак саопштио: „Немачка је и даље вољна да учествује у мировној мисији УН у Малију, али таква мисија има смисла само ако је подржава и тамошња влада“, рекао је Хебештрајт.

Влада у Бамаку још није одговорила на претњу да ће због тога Немци повући из мировне мисије.

За Улфа Лесинга, шефа канцеларије фондације блиске ЦДУ, Конрад-Аденауер у Бамаку, линија војне хунте у Малију је јасна: „Одлука да се Бундесвер за сада повуче из Малија је логична јер Мали није реаговао на упозорења из Немачке, напротив. У овом тренутку изгледа да Мали хоће Русију“.

Недвосмислене поруке из Бамака

Борбени хеликоптери и војни авиони поново слећу у Бамако, престоницу Малија – уз најлепше поздраве из Москве, објавио је привремени председник Асими Гоита на свом Твитер налогу у среду.

Истог дана, шеф малијске хунте и руски председник Владимир Путин разговарали су телефоном и уверавали један другог у пријатељство – које се испољава пре свега у испоруци војне опреме и размештању руских војника у Малију.

Однос са бившом колонијалном силом Француском је, пак, достигао најнижу тачку, како је то изразио портпарол привремене владе у Бамаку, пуковник Абдулаје Мајга, у поруци француском председнику Макрону пре који дан:

„Привремена Влада позива председника Макрона да коначно одустане од свог неоколонијалног, патерналистичког и презривог држања и да схвати да Малијци одлично могу да се брину сами о себи“.

Али очигледно Мали не може да се брине о себи без руске помоћи. Ту вероватно спадају и плаћеници из злогласне групе Вагнер. Из тог разлога, ЕУ је већ окончала своју мисију обуке малијске војске.

Погоршање безбедносне ситуације

Али ова стратегија малијског руководства се до сада није исплатила. Напротив, стручњак за Сахел Сејдик Аба за француски сервис ТВ5 Монде каже:

„Генерално, безбедносна ситуација се погоршала. Број напада (радикалних исламиста) је порастао, они су много софистициранији и смртоноснији него што су били“.

Напади милитантних исламиста стигли су до предграђа главног града Бамака. У последњем нападу у недељу у Теситу, нападачи су користили експлозив, беспилотне летелице, па чак и артиљерију – погинула су 42 малијска војника.

Покренуо се талас насиља, који привремена влада Малија, упркос обец́ањима, није могла да заустави.

Где оду Французи – долазе Руси

Француска је већ повукла велики део својих војника, а сада и последње француске трупе напуштају Мали. Одлазе из места Гао, где су стациониране и немачке јединице.

Аналитичар Лесинг сматра да је ситуација тамошњих немачких снага проблематична: „Руси су се до сада усељавали у све касарне које би Французи напустили. Ако Руси сада дођу у Гао, настаће логистички проблеми: како користи аеродром Гао? Па Немци нец́е моц́и да тамо патролирају са Русима. То овој драми додаје још више динамике“.

Решења се тренутно не види. Тренутно је тамо око 1.000 прирадника немачке војске – али вероватно не још дуго.

Ukrajinska granatiranja donose rizik za Nuklearnu elektranu Zaporožje

Преузмите андроид апликацију.