Почетна > Србија
Србија

Мали: Е-фактуре повећавају ликвидност српске привреде

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали рекао је данас, отварајући конференцију „Е-фактуре и електронска плаћања за конкурентнију привреду“, да је увођење електронских фактура у пословање привреде вероватно најважнији реформски потез у поседњих 20 година.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

„Ми смо на плану увођења еФактура испред Француске, која планира да их уведе 2027. године, испред Шпаније која ће их увести 2026, испред Словеније, која је донела закон, али га још није ратификловала у парламенту. Ми у овом тренутку имамо преко 20.000 корисника јавних средстава, целу државу, која је већ у систему електрнских фактура и највећи број привредника“, истакао је Мали.

Ово је по мени пример како можемо да повећавамо конкурентност и атрактивност наше привреде, јер смо то урадили на предлог привредника како би они своје пословање унапредили, учинили га транспарентнијим, конкурентнијим и како би повраћај ПДВ-а добили у краћем вре,менском периоду.

„Позивам све привреднике који су у систему ПДВ-а а још нису прешли на електронске фактуре да ураде то што пре, јер је од 1. јануара наредне године обавезно коришћјење еФактура за све који су у систему ПДВ“, апеловао је министар финансија.

Користи су, каже, огромне, јер је систем бесплатан и транспарентан, и привредник тачно зна шта је купио и продао у промету између правних лица.

„Трошкови су за привреду много нижи, једноставније је чување фактура, али најважније је што ћемо упарујући улазне и излазне фактуре у систему електронских фактура моћи да радимо повраћај ПДВ-а у року до 24 до 48 сати, аутоматски, уместо да траје 35 до 40 дана као данас“, нагласио је Мали.

Додао је да је то огромна помоћ ликвидности наше привреде, која ће много брже располагати средствима од повраћаја ПДВ-а, а која ће моћи да користи као обртна средства или за инвестиције, па тако неће морати привредници да узимају краткорочне кредите за финансирање ликвидности.

На конференцији учествују амбасадорка Немачке у Србији Анке Конрад, председник Управног одбора НАЛЕД-а Владислав Цветковић и бројни привредници.

Petković: Nije postignut dogovor sa Bisljimijem

Преузмите андроид апликацију.