Почетна > Србија
Србија

Мали: Београд наставља да се гради, спреман за ЕКСПО 2027

Министар финансија Синиша Мали рекао је данас у Паризу, после скупштине Међународног бироа за изложбе на коме је представљена кандидатура Београда за ЕКСПО 2027, да је Србија спремна да организује ту манифестацију, као и да ће Београд наставити да се гради невезано да ли ће бити домаћин изложбе или не.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Нагласио је да је план да се за ЕКСПО 2027 обезбеди Национални стадион и нови сајамски комплекс, али да су већ обезбеђена финансијска средства за тај пројекат, иако се још увек не зна ко ће бити домаћин изложбе.

Мали је, у изјави за медије након седнице, истакао значај излозбе ЕКСПО за Србију и подсетио да је наша земља доказала да може да буде домацнин великом броју земаља на Самиту несврстаних у Београду.

„За нас је ЕКСПО 2027 изузетно важан догађај с обзиром на економске реформе и успехе које смо постигли у протеклих десет година“, рекао је Мали.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић
Он је истакао да би Србија, уколико би освојила кандидатуру, постала домаћин за више од 150 земаља учесница манифестације.

Објаснио је да тема Београда „Играј за човечанством – спорт и музика за све“ значи да је фокус на задрављу, музици, игри, култури, младима и иновацијама.

Мали је нагласио да је ЕКСПО велика шанса за нашу земљу, али и потврда свега онога што је у Србији до сада урађено.

Оценио је да се Србија не истиче само као доминантна економија у региону, већ и да се високо позиционирала када су у питању иновације.

„Данас у Србији имате возове који иду 200 километара на сат, до краја године ће бити завршена највиша зграда у овом делу европе – Кула Београда на води, гради се 10 аутопутева и брзих саобраћајница … Београд се мења, Србија се мења“, казао је Мали.

Закључио је да ће уколико Србија добије овај ЕКСПО то бити круна свега онога на чему се радило последњих десет година у земљи.

Истакао је да је Србија у конкуренцији за ЕКСПО са Аргентином, Шпанијом, САД и Тајландом, те да након завршене кандидатире предстоји „лобирање“ за нашу земљу све до јуна 2023. када ће бити објављени резултати.

Казао је да је на Скупштини било речи о адутима Србије, где се највише истакла њена балансирана спољна политика.

„Та наша балансирана спољна политика даје нам мохућност да закључимо да би највећи број земаља из целог света дошле у Београд, јер смо увек били отворени, отвореног срца и земља која негује добре односе и са Истоком, и са Западом и то се не мења“, поручио је Мали.

Када је реч о мовим улагањима за ЕКСПО, министар је казао да се у Београду гради нови Национални стадион, као и сајам поред њега.

Најавио је да ће за те пројекте до краја недеље потписати уговор за почетак радова на инфраструктури за оба објекта.

„Ми смо обезбедили финансирање за то и најбољи светски архитекте раде на томе. То је развојни пројекат за Београд, не везано да ли ћемо бити домаћини ЕКСПО-а или не, ако будемо још боље“, рекаоње Мали.

Навео је да је ЕКСПО значајан пројекат и за цео регион који је додатно повезан иницијативом Отворени Балкан.

Изразио је очекивање да ће Србија доботи кандидатуру и истакао да су шансе за сада „50 према 50“.

У Паризу је данас заврсена је 171. Генерална скупштина међународног бироа за изложбе, на којој се Србија представила поводом кандидатуре Београда за домаћина Међународне светске изложбе „Еxпо 2027“ са темом „Игра(ј) за човечанство – спорт и музика за све“.

На представљању су говорили министар финансија Синиша Мали, министар спорта Зоран Гајић и градски урбаниста Марко Стојчић.

Београд су представили и престижни српски уметници – виолиниста Стефан Миленковић и глумачки бард Мики Манојловић, уз видео укључење Новака Ђоковића.

Министар Синиша Мали рекао је да је оптимистичан по питању доласка ЕКСПО у Београд и да он значи развојну шансу за Србију, али и читав регион.

Током вечери, у складу са поступком кандидатуре, планиран је и свечани пријем за високе званичнике, на коме ће домаћини бити супруга председника Србије Тамара Вучић и премијерка Брнабић.

Ово је друго представљање кандидатуре Београда, после успешне промоције у јуну ове године, на 170. заседајну Међународног бироа за изложбе.

Земљу домаћина ЕКСПО 2027. изабраће 170 земаља тајним гласањем у јуну 2023. године.

Еxпо 2027 је прилика да Београд угости милионе посетилаца из Србије и из целог света и тако учврсти статус регионалног центра културе и уметности.

Brnabić večeras govori o Ekspo 2027 u Parizu

 

 

Преузмите андроид апликацију.