Иако реч салса на шпанском значи било коју врсту соса, код нас обично означава парадајз сос. За многе је припремање овог соса за зиму и даље важан годишњи догађај, чак и повод за окупљање породице или пријатеља.
Скоро свака породица има свој рецепт или неку тајну која њихов сок од парадајза чини најбољом и непоновљивом. Истина је, наравно, да је припрема овог соса веома једноставна.
Сезону свежег парадајза свакако треба максимално искористити јер је овај сос нискокалоричан и веома хранљив. Парадајз за припрему сока мора бити потпуно зрео, велики, меснат и сладак. Треба водити рачуна да имају мањи удео воде и тању, мекшу кожу. Никада немојте користити мали парадајз јер од њих нећете добити ништа, а камоли сок.
Да ли морате да огулите парадајз да бисте направили сок?
Није нужно, посебно ако планирате да кувате парадајз веома дуго. Али пошто кожа може оставити оштар укус, ипак је боље уложити мало додатног напора и огулити их. Ставите парадајз у чинију или шерпу и прелијте их кључалом водом и оставите тако 5 минута. Затим их вадите један по један и шиљатим ножем направите рез на свакој. Кожа ће лако склизнути.
Шта је са семенкама?
Наравно, и ово је тема о којој се жестоко расправља, без консензуса. Радите како желите, али наша препорука је да уклоните све или барем већину семена. И они, као и кожа, знају како да произведу оштар укус.
Лук и бели лук?
И лук и бели лук добро иду уз парадајз. Можете користити само један од ових састојака или оба, али морате да одлучите да ли желите да их додате одмах или ћете лук и бели лук додавати после док будете кували храну са соком од парадајза. Многи људи бирају да кувају чисти сос или користе веома мале количине белог и/или лука јер ће се њихове ароме променити и интензивирати док сос одстоји. Традиционали сок захтева зрели парадајз, маслиново уље и зачине – обично першун (петрусимул) и/или босиљак, а све остало можете лако додати касније. Људи знају да у сок ставе шећер, мед, цимет.. Свима по вољи.
Тајна доброг сока лежи у дуготрајном кувању на ниској температури
Пазите да за кување не користите алуминијумску шерпу, јер може доћи до оксидације, а традиционално се не користи шпорет, већ се лонац само повремено протресе како се салата не би лепила за дно. Кувајте сос до жељене густине, најмање сат времена. Међу хиљадама различитих рецепата изаберите онај који вам највише одговара и само се придржавајте основних правила која смо овде навели: велики и зрели парадајз убран на врхунцу сезоне, без алуминијума и дугог, стрпљивог кувања на лаганој ватри.
Преузмите андроид апликацију.