Почетна > Свет
Свет

Макрон се залаже за строже санкције Ирану

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да би Запад требало да појача санкције Ирану, циљајући на владине званичнике који су део насилног гушења протеста који се боре за права жена у Ирану.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

„Жене у Ирану се боре изузетно храбро под претњом за своје животе и животе својих породица“, изјавио је Мактрон у емисији на радију, и додао да је „пукао идеолошки балон“ да Иранци не желе западне вредности, преноси Ројтерс.

Изјавио је да би Запад требало да их подржи у њиховој борби, укључујући и пооштравање европских санкција против Ирана.

„Залажем се за снажну дипломатску реакцију и санкције личностима које су одговорне за гушење ове револуције“, рекао је Макрон.

Његови коментари су снимљени у петак након састанка у Паризу са активистима који воде кампању за права иранских жена у егзилу, што је портпарол иранског министарства спољних послова Хасер Канани осудио, јер су међу активистима била и два иранска дисидента, и упозорио да је подршка дисидентима „погрешна политика“ која би могла да угрози „дугорочне интересе“ Француске у региону.

Иранци протестују од краја септембра након смрти 22-годишње Махсе Амини, која је умрла у притвору након хапшења због наводног кршења строгих правила облачења у Ирану.

EU uvela Iranu nove sankcije zbog nasilja nad demonstrantima

 

Преузмите андроид апликацију.