Почетна > Свет
Свет

Макрон најавио националну дебату о легализацији еутаназије

Француски председник Емануел Макрон најавио је данас националну дебату о опцијама за окончање живота које ће укључивати истраживање могућности легализације потпомогнутог самоубиства.
Фото: Танјуг/Ludovic Marin

Француски закон из 2016. предвиђа да лекари могу да држе смртно болесне пацијенте под седативима пре смрти, али не дозвољавају потпомогнуто самоубиство, то јест еутаназију.

Макрон је у писаној изјави навео да ће панел грађана радити на том питању у координацији са здравственим радницима током наредних месеци, док се локалне дебате организују у француским регионима, преноси АП.

Влада планира да одржи паралелне разговоре са посланицима из свих политичких партија како би се постигао најшири консензус, с циљем спровођења промена следеће године, наводи се у саопштењу председника.

Неки француски пацијенти путују у друге европске земље да траже даље опције за крај живота.

Током кампање за свој успешан реизбор ове године, Макрон је обећао да ће отворити дебату у Француској, сугеришући да је лично за легализацију еутаназије, јавља АП.

Потпомогнуто самоубиство, које укључује пацијенте који сами себи дају смртоносну дозу лекова, дозвољено је у Швајцарској. Еутаназија, процес у коме медицински стручњак директно даје лекове, тренутно је легалан у Холандији, Белгији, Луксембургу и Шпанији под одређеним условима.

Макронова најава уследила је након што је породица француског редитеља Жан-Лика Годара рекла да је преминуо у свом дому у швајцарском граду Рол применом еутаназије.

Француске анкете последњих година стално показују да је велика већина људи за легализацију еутаназије.

Садашњи закон дозвољава пацијентима да затраже дубоку, континуирану седацију која мења свест до смрти, али само када је вероватно да ће њихово стање довести до брзе смрти.

Лекарима је дозвољено да зауставе третмане који одржавају живот, укључујући вештачку хидратацију и исхрану.

Седације и лекови против болова су дозвољени чак и ако могу скратити живот особе, наводи АП.

Kralj Čarls III: Rešen sam da ostvarim dobrobit naroda S.Irske

Преузмите андроид апликацију.