Почетна > Свет
Свет

Макрон кренуо на турнеју по афричким државама

Председник Француске Емануел Макрон данас је кренуо на турнеју у три афричке државе, па ће тако током првог званичног путовања ван Европе од реизбора, посетити Камерун, Бенин и Гвинеју Бисао што показује колико је Африка високо на листи приоритета Француске.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

На дневном реду разговора биће заједнички изазови као што су борба против тероризма и борба против климатских промена, али Макрон ће разговарати са својим домаћинима и о последицама сукоба у Украјини као што су раст инфлације и трошкова живота и могућа криза због несташице прехрамбених производа изазване застојем извоза пшенице, јечма и сунцокретовог уља из Украјине, с обзиром да Русија и Украјина подмирују преко 40 одсто афричких потреба за житарицама, преноси АП.

Један од циљева посете је и јачање билатералне сарадње Француске са афричким земљама у тренутку када руски званичници такође настоје да придобију подршку афричких држава.

Посебно забрињавају везе Централноафричке Републике и Малија са руском паравојном организацијом Вагнер, групом коју ЕУ види као дестабилизујућу силу.

Макрон најпре стиже у Камерун, највећу економију централне Африке где ће разговарати о производњи хране и о томе како та земља превазилази потешкоће изазване застојем у извозу украјинског жита.

У Бенину, где ће допутовати у среду, Макрон ће разговарати о начинима борбе против све већих терористичких претњи и могућностима да се спречи њихово преливања у земље Гвинејског залива.

У Гвинеји Бисао, крајњем одредишту турнеје, Макрон ће разговарати о плановима за изградњу француске школе на локацији коју је одредила влада те афричке земље.

Макрон се нада да ће успети да покрене и планове за повећање улагања Европске уније у афричку инфраструктуру и пољопривреду најављене на фебруарском самиту ЕУ – Африка.

Lavrov: Nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

Преузмите андроид апликацију.