Почетна > Бизнис
Бизнис

Макрон: Без панике од нестанака струје у Француској

Француски председник Емануел Макрон је поручио да нема разлога за панику због могућих нестанака струје ове зиме, али је позвао грађане да користе мање енергије, а државно предузеће ЕДФ да поново покрене нуклеарне реакторе како би се ове зиме спречили прекиди у снабдевању електричном енергијом.
Фото: Танјуг/AP/Ludovic Marin

У интервјуу француској телевизији ТФ1, снимљеном током Макронове државне посете Сједињеним Америчким Државама, француски председник је указао да је ризик настао због мањка ел. енергије који је проузрокован неадекватним управљањем програмом поновног покретања нуклеарних реактора компаније ЕДФ, преноси Ројтерс.

„Пре свега будимо јасни: нема панике! Легитимно је да се влада припреми за екстремне случајеве и да током тих припрема буде искључења струје на неколико сати дневно“, нагласио је Макрон.

Компанија ЕДФ је суочена са бројним прекидима у раду нуклеарних реактора, због чега је производња ел. енергије пала на најнижи ниво у последњих 30 година баш у тренутку када се Европа бори да покрије недостатак руског гаса.

Москва је прекинула редовне испоруке гаса, реагујући тако на санкције ЕУ уведене због напада на Украјину 24. фебруара.

Vazdušno-kosmičke snage Rusije dobile višenamenske lovce Su-35S

Преузмите андроид апликацију.