Почетна > Свет
Свет

Мађарски парламент наредне среде о ратификацији чланства Финске и Шведске у НАТО

Мађарски парламент ће следеће среде започети расправу о ратификацији чланства Финске и Шведске у НАТО, наводи се у дневном реду седнице парламента објављеном синоћ, пренео је Ројтерс.
Фото: Unsplash/Ervin Lukacs

Финска и Шведска затражиле су чланство у НАТО прошле године након почетка сукоба у Украјини, и заједнички изјавиле да желе да “руку под руку“ добију чланство.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу је раније у среду, током сусрета са америчким државним секретаром Ентонијем Блинкеном, рекао да је потребно да Шведска и Финска предузму конкретније потезе да би Турска одобрила њихов захтев за пријем у НАТО.

Он је навео да све чланице Алијансе морају да убеде, посебно Шведску, да предузме више акција и одговори на захтеве Анкаре.

Шведска и Финска поднеле су захтеве за чланство у НАТО-у у мају прошле године, до сада су њихове захтеве ратификовали парламенти 28 чланица Алијансе, а то још треба да учине Турска и Мађарска.

Турска условљава своје одобрење изручивањем Анкари представника курдксих организација које Турска сматра терористичким.

Турска је саопштила да је могуће да одобри захтев Финске, а за сада не и Шведске, због тога што су се односи Анакаре и Стокхолма додатно заоштрили након протеста у Шведској у јануару на којима је спаљена исламска света књига Куран.

Putin: Rusija će zadržati povećanu pažnju na jačanju nuklearnih snaga

Преузмите андроид апликацију.