Почетна > Србија
Србија

Мађарски лекари на „Дедињу“ учили уградњу вештачког срца

Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ постао је водећи тренинг центар у свету за имплантацију вештачког срца, где је протеклих дана шесточлана екипа кардиохирурга, анестезиолога и перфузера из Мађарске учила ову врсту захвата.
Фото: Танјуг/Зоран Жестић
Директор Института „Дедиње“ проф. др Милован Бојић рекао је да су колеге из Мађарске задовољне боравком и да су имали шта и од кога да науче у Центру за срчану слабост, у којем је до сада уграђено више од 15 вешачких срца, саопштено је из Института.

Он је навео да су поносни на резултате постигнуте у тој области, јер је реч о најтежој грани медицине у којој се лече безнадежни пацијенти.

„Ми те тешко оболеле пацијенте чије је срце на издаху, прихватамо, припремамо и спашавамо њихове животе уграђивањем тотално вештачког срца као сигурносног моста ка могућој трансплантацији биолошког срца“, рекао је Бојић.

Вођа тима из Будимпеште проф. др Иштван Хартијански из Института за срце и крвне судове Семелвајз универзитета рекао је да су одушевљени оним што су могли да виде и науче на „Дедињу“ протеклих дана, као и да домаћини не треба да буду поносни само због импонзантне зграде већ и због људи који у њој раде.

„Били смо у прилици да много тога научимо у овој кући. Видели смо како стручњаци из „Дедиња“ фантастично раде свој посао. То не можете да научите само из литературе, то морате да видите својим очима, јер, тако се најбоље учи“, рекао је Хартијански.

Начелник Центра за срчану слабост др Саша Боровић је рекао да сарадњу желе да наставе и у Будимпешти и да колегама на лицу места покажу све „тајне овог заната“.

Он је истакао да уградња вештачког срца није честа процедура, као и да је изузетно комплексна и захтева врхунско знање.

Боровић је рекао и да су у Институту „Дедиње“ веома поносни на то што док многи лекари из Србије иду у иностранство да стичу нова знања, у ову кућу стижу странци да уче уградњу вештачког срца.

У саопштењу се наводи да је једини светски произвођач вештачких срца, америчка компанија Синкардија одредила Институт за кардиоваскуларне болести „Дедиње“ као водећи тренинг центар у свету за ову врсту имплантације.

У његовом центру већ је едукован тим лекара из болнице Националне Гарде из Ријада (Саудијска Арабија), а најављен је и долазак десетак медицинских тимова са различитих страна света.

Sećanje na savezništvo Srbije i Italije u Prvom svetskom ratu

 

 

 

Преузмите андроид апликацију.