Почетна > Бизнис
Бизнис

Мађарски грађевински сектор забележио пад од 8,1 одсто у јуну

Производња мађарског грађевинског сектора пала је у јуну за 8,1 одсто на годишњем ниво, први пут у последњих више од годину дана, објавио је данас Централни завод за статистику (КСХ).
Фото: Pixabay/borevina

Производња у сегменту зграда (високоградња) пала је за 4,8 одсто, а производња у нискоградњи за 11,7 процената, преноси агенција МТИ.

У номиналном износу, вредност производње грађевинског сектора износила је у јуну 579,1 милијарду форинти (1,5 милијарди евра), од чега 60 процената укупне суме отпада на високоградњу.

На месечном нивоу, активност грађевинског сектора је пала за 5,2 одсто, према сезонски и календарски прилагођеним факторима.

Мађарска грађевинска производња је у периоду јануар-јун 2022. порасла за 7,0 одсто на годишњем нивоу, саопштио је КСХ.

Произвођачке цене у грађевинском сектору су у другом кварталу скочиле за 25 процената на годишњем нивоу и за 7,6 посто на кварталном, показују статирстички подаци.

Шеф мађарског удружења грађевинске индустрије, Ласло Који, приписао је јунски пад производње високој прошлогодишњој упоредној бази, додавши да ће овај сектор остати „покретачка снага“ економије у 2022. и да ће вредност производње износити око 5.500 милијарди форинти (13,85 милијарди евра).

Dnevna proizvodnja uglja u Kini porasla u julu 16 odsto

Преузмите андроид апликацију.