Почетна > Свет
Свет

Мађарска за метар подиже ограду на граници са Србијом

Градња ограде на 175 километара дугој граници између две земље започела је 2015. године и од тада је у више наврата ојачавана и технички опремана.
Фото: Unsplash/jannikkiel

У уторак ујутру у селима Ружа и Ашотхалом, која се налазе одмах преко граничне линије у односу на суботичко приградско насеље Бачки Виногради, мађарска полиција ухватила је укупно 37 илегалних миграната на својој територији, стоји у саопштењу објављеном на сајту мађарске полиције.

У претходних 24 часа ухваћено је 360 лица у повреди границе, а 175 је спречено да пређе привремену ограду на граници. Према њима су предузете мере предвиђене прописима, стоји у саопштењу, а то по правилу значи да су враћени кроз капију на привременој огради која постоји на мађарско-српској граници. Ове бројке представљају тек део мигрантске популације која свакодневно покушава да пређе ограду од жилет жице на српско-мађарској граници.

Недавно је Петер Сијарто, мађарски министар спољних послова и спољне трговине, боравећи у Суботици изјавио да су од почетка године спречили улазак 110.000 илегалних миграната у њихову земљу.

Ускоро ће мигрантима илегални прелазак границе бити додатно отежан. У последњем броју, од 15. јула „Мађар козлоња”, што је службено гласило мађарске владе, објављена је одлука да су се чланови кабинета Виктора Орбана сложили да се уради прилагођавање постојеће ограде на мађарско-српској граници на начин да се на постојећу додају елементи висине од једног метра. Под тачком „б” у истој одлуци наведено је да ће се градити ограда и на делу српско-хрватске деонице у оквиру Националног парка „Дунав–Драва”.

Samit ASEAN: Lavrov i Vang na jednoj, Blinken na drugoj strani

Преузмите андроид апликацију.