Почетна > Свет
Свет

Мађарска ставила вето на помоћ Украјини

Мађарска је данас блокирала одлуку о пакету помоћи Украјини у вредности од 18 милијарди евра и тако приморала Европску комисију и ЕУ да траже алтернативно решење како би Украјина добила финансијску помоћ у јануару.
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

Мађарски вето значи да су одлуке о свим осталим предметима на дневном реду министара финансија одложене, међу њима и одлука о замрзавању 7.5 милијарди евра средстава ЕУ за Мађарску која су блокирана због кршења владавине закона у Мађарској, преноси АП.

Комисија ће размотрити како да „обезбеди решење за Украјину већ од јануара“, рекао је комесар ЕУ за буџет Јоханес Хан током седнице министара финасија.

То би подразумевало такозвану побољшању сарадњу тј. правни пут за избегавања вета, рекли су званичници ЕУ.

„Нисмо били у могућности да усвојимо пакет у целини, али нећемо бити обесхрабрени“, рекао је чешки министар финаснија Збинек Стањура, председавајући скупа министара и додао:

„Наша амбиција остаје да почнемо исплате Украјини у јануару“.

Рекао је да је задужио Савет ЕУ да ради на „решењу које подржава 26 држава чланица“ чиме би се заобишао мађарски вето, преноси АП.

Владе чланица ЕУ имају рок до 19. децембра да заузму став о замрзавању фондова ЕУ за Мађарску, а Комисија такође инсистира да Будимпешта примени 27 „прекретница“ у демократским реформама како би се Мађарској била омогућена финансијска средства.

Лидери ЕУ ће се састати на дводневном самиту следеће недеље, што повећава шансе да ће та питања ипак бити решена касније.

RIA: Rusija izvršila masovan napad na ukrajinski sistem vojne komande

Преузмите андроид апликацију.