Почетна > Свет
Свет

Мађарска прихвата и румунске ковид пацијенте

Мађарска је понудила суседној Румунији помоћ у збрињавању пацијената од коронавируса пошто се земља суочава са алармантним скоком случајева заразе и мањком кревета у интензивној нези због чега је здравствени систем пред пуцањем.
Фото: Unsplash/betoframe

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто је током викенда послао писмо Румунији нудећи јој помоћ у лечењу пацијената са ковидом, наведено је за АП у мађарском министарству спољних послова.

„Преговори румунске и мађарске стране су у току и то о конкретним облицима помоћи”, навело је румунско министарство.

Румунија са 19 милиона становника је друга по реду земља са најмањим бројем вакцинисаних од ковида у ЕУ, са 34 одсто одраслих потпуно вакцинисаних у поређењу са 74 одсто у просеку у Унији.

Шеф румунског одбора за вакцинацију Валериу Георгита данас је поредио садашњу лошу ситуацију у Румунији са оним што се дешавало у Италији која је била најтеже погођена корона вирусом на почетку пандемије.

„Очигледно је да су болнице и јединице интензивне неге под притиском и преоптерећене пацијентима са ковидом”, рекао је он на конференцији за новинаре додајући да због скока заразе ковидом не могу да се решавају други здравствени проблеми.

Румунија је пре око месец дана пријављивала око 1 000 новозаражених дневно а ове недеље је број дневних новозаражених скочио на рекордно високе нивое од преко 15 000. Први пут од почетка пандемије Румунија је забележила више од 300 умрлих у једном дану, у среду.

У интензивној нези има око 1 500 ковид пацијената што је такорећи пун капацитет у земљи.

Румунски председник Клаус Јоханис ове недеље је назвао овакав развој ситуације катастрофом.

Румунске власти су због тога ове недеље прекинули медицинске интервенције које нису хитне на 30 дана у настојању да смање притисак на болнице. Оне су такође затражиле помоћ од ЕУ преко Механизма за цивилну заштиту.

Мађарска, која има 10 милиона становника и 66 одсто одраслих потпуно вакцинисаних и сама бележи пораст заражених од ковида, и достиже бројеве и хоспитализације које нису виђене од почетка лета.

Остале вести из света прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.