Почетна > Бизнис
Бизнис

Мађарска нашла замену за руски гас, у том плану кључна и Хрватска?

Мађарска и Катар сложиле су се да њихове државне енергетске компаније почну преговоре о куповини течног природног гаса (ЛНГ) од те заливске државе.
Фото: Pixabay/jdblack

То је рекао министар спољних послова Петер Сијарто на видео снимку на Фејсбуку, преноси Ројтерс.

„У интересу Мађарске је да привуче нове изворе за своје снабдевање гасом“, рекао је Сијарто после разговора у Дохи.

Чланица Европске уније Мађарска се у великој мери ослања на руски гас и нафту, а растући трошкови енергије допринели су растућем буџетском дефициту ове године.

Према споразуму, мађарска енергетска група МВМ почеће разговоре са КатарЕнерџијем о могућности снабдевања Мађарске ЛНГ-ом у року од три године, рекао је Сијарто.

„Потребан је договор између две компаније, а споразум треба да има смисла за пословање, али ми смо данас ушли у политички договор и разговори могу да почну“, рекао је он.

Катар је већ међу највећим светским извозницима ЛНГ-а, а неколико европских држава, суочених са скоком цена енергије, преговара са овом заливском арапском државом како би смањиле своје ослањање на руске испоруке енергије.

Сијарто је додао да би Европска унија морала да прошири капацитет својих јужних ЛНГ терминала како би Мађарска могла да купује природни гас из Катара.

„Ако Хрватска прошири капацитет свог ЛНГ терминала, као што је обећано… онда би могло бити реално да гас из Катара има улогу у снабдевању Мађарске енергентима у року од три године“, рекао је он.

Према 15-годишњем споразуму потписаном прошле године, Мађарска тренутно добија 4,5 милијарди кубних метара (бцм) гаса годишње преко Бугарске и Србије у оквиру дугорочног уговора са Русијом.

Mađarska produžila ograničenje cena osnovnih životnih namirnica

Преузмите андроид апликацију.