Почетна > Свет
Свет

Мађарска: Договорили смо се о забрани увоза житарица из Украјине

Мађарска се договорила са Румунијом, Словачком и Бугарском да уведу забрану увоза житарица из Украјине како би те земље заштитиле своја тржишта, ако Европска унија не продужи забрану која истиче 15. септембра, изјавио је данас мађарски министар пољопривреде Иштван Нађи.
Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

„Договорили смо се са румунским, словачким и бугарским колегама да, ако Брисел не донесе одлуку о продужењу постојећег мораторијума, онда ћемо појединачно предузети националне мере“, рекао је Нађи у видео поруци објављеној на Фејсбуку.

Он је додао да ће нова забрана на националном нивоу покривати шири спектар украјинских производа од тренутних мера, преноси Ројтерс.

Међутим, бугарски премијер Николај Денков рекао је за бугарску државну новинску агенцију, уочи седнице владе, да би укидање забране увоза из Украјине било пожељно јер би смањило цене основних намирница.

„Да будемо јасни – обнављање увоза из Украјине ће смањити цене основних животних намирница, смањити инфлацију, што ће помоћи људима с ниским примањима, и повећати приходе буџета од увоза и извоза“, рекао је Денков.

Одбор бугарског парламента усвојио је јуче нацрт одлуке да Бугарска укине забрану увоза одређених производа из Украјине после 15. септембра.

Коначна одлука биће донета на пленарној седници парламента.

Украјина је, након што је Русија у јулу изашла из споразума који је омогућавао да се украјинске житарице безбедно извозе преко црноморских лука, постала потпуно зависна од алтернативних рута у Европској унији.

Putin i Kim razgovarali o taktičkoj i strateškoj saradnji, situaciji u Evropi

Преузмите андроид апликацију.