Почетна > Свет
Свет

Мађари оптужују Брисел да скреће пажњу са својих скандала

Замерке из Европског парламента на рачун комесара за проширење да се „није дистанцирао од реторике ауторитарних лидера западног Балкана” у Будимпешти виде као политички мотивисане критике.
мађари
Фото: Wikimedia Commons/European Parliament from

У Будимпешти је с негодовањем примљен део годишњег извештаја Европског парламента о спровођењу заједничке спољне и безбедносне политике. У којем се предлаже истрага о начину на који ЕУ комесар за проширење и суседство Оливер Вархељи обавља своју дужност. Њему се посебно замера што се приликом сусрета с „ауторитарним лидерима западног Балкана није дистанцирао од њихове реторике”.

Да подсетимо, на седници Европског парламента усвојен је амандман који се односи на Вархељија. У којем се тражи покретање независне истраге о његовом понашању у вези са земљама кандидатима.

„Политички мотивисани напад на Оливера Вархељија је неправедан, јер је његов учинак изванредан. Он представља и спроводи званичну политику ЕУ”, навела је у име владајућег Фидеса Кинга Гал, посланица ЕУ из редова мађарске владајуће странке. Она је, иначе, потпредседница Одбора за грађанска права, унутрашње послове и правосуђе (ЛИБЕ) Европског парламента. Као и члан делегације одговорне за односе с Албанијом, Босном и Херцеговином, Србијом, Црном Гором и Косовом.

Кинга Гал је истакла да став ЕП „развија хистерију против Вархељија, вероватно да би се одвратила пажња од корупционашког скандала у вези с левичарским политичарима”.

Указала је на став Европске комисије у којем се истиче да Вархељи користи методологију ЕУ, дајући приоритет поштовању демократије и владавине права.

Документ ЕП назвала је „извештајем типичним за невладине организације” и рекла да он штети јединству спољне политике ЕУ.

„Изузетно неправедна критика упућена Оливеру Вархељију, који је ревитализовао политику проширења ЕУ, неприхватљива је”, рекла је она.

Левичари који су против проширења оптужују Вархељија без изношења доказа и отежавају проширење ЕУ, истакла је Кинга Гал. Што се тиче држава кандидата, Вархељи аналитично разматра практичне и економски повољне факторе. Као што су развој инфраструктуре и енергетике, зелена транзиција и спремност да се допринесе кључним инвестицијама.

Према тексту који је већ добио зелено светло у Комитету ЕП за спољне послове, „комесар одговоран за политику суседства и проширење намерно покушава да заобиђе и поткопа централни значај демократских и реформи владавине права земље које улазе у ЕУ”.

Стога, како се даље истиче, представничко тело „позива ЕК да покрене независну и непристрасну истрагу. Како би се утврдило да ли такво понашање комесара крши кодекс понашања чланова комисије и обавезе које произлазе из уговора”.

Ово, иначе, није први пут да ЕП критикује мађарског комесара. У извештају о Србији прошлог лета, европско представничко тело већ је изразило забринутост због „тврдњи јавности” да Вархељи не придаје довољан значај владавини права у земљама које чекају на приступање ЕУ.

Šest zemalja izgubilo pravo glasa u UN

 

Преузмите андроид апликацију.