Почетна > Нови Сад
Актуелно Нови Сад

Луткарска представа о безбедности у води и око ње

Луткарска представа „Пливајте са нама“, у оквиру које су деца кроз забаву имала прилику да науче доста о пливању, а на првом месту да буду безбедна и на самој обали реке, изведена је јуче на летњој позорници ресторана „Пикник“ на Рибарском острву. Представа је поклон дечјег позоришта „Театрило”, уз подршку “ЕУ инфопоинта Нови Сад”, поводом Међународног дана Дунава, рађена по мотивима четири сликовнице о пливању „Swimming Dad“, чији је аутор Владимир Анушић.
Фото: Градске инфо

„Непрестана едукација најмлађих о води, пливању, правилима понашања на базену и отвореним водама створиће јачу емотивну везу детета са водом, као највећим игралиштем на свету“, истакао је Владимир Анушић. – Зато је и луткарска дечја представа „Пливајте са нама“ креирана тако да на занимљив начин упозна децу са могућностима које пливање пружа, али и са правилима понашања у и око воде. Веома је важно да децу одмалена учимо да буду сигурна у води, да им водено окружење буде познато и да се у њему осећају пријатно, а најзначајније од свега је то што оваквом едукацијом доприносимо превенцији од утапања и нежељених повреда у близини воде. О томе би децу и родитеље требало да едукујемо свих 365 дана у години, не само током лета.

Глумица и оснивачица позоришта и школе глуме “Театрило” Ружица Бојовић потврдила је значај подизања свести најмлађих о свакодневним ситуацијама у којима ће се наћи, што је, како наводи, обавеза свих људи у дечјем окружењу.

„Свима нама, који смо у дечјем окружењу, дужност је да са децом разговарамо о ситуацијама које су реалне када крену на купање“, објашњава Ружица Бојовић.

„Ми то чинимо кроз представу „Пливајте са нама“, која је, за разлику од других дечјих луткарских представа, инспирисана реалним ликовима, пливачима Јаковом и Петром. Уз лутке тих ликова и са њиховом дружином за пливање, патком Ратком и мајстором за роњење рибицом Златицом, на духовит начин објашњавамо да је императив бити опуштен у води и да нема места страху од воде и пливања. Наша представа ће у тој доброј намери зато „пливати“ по Србији и шире, те децу и њихове родитеље додатно едуковати о безбедном пливању“.

Otvoren dečji folklorni festival „Zlatna brana“

Преузмите андроид апликацију.