Почетна > Бизнис
Бизнис

Луксембург легализује канабис за кућну употребу

Влада Луксембурга саопштила је крајем октобра да ће дозволити својим грађанима да гаје канабис за личну употребу.
Фото: Unsplash/Thom_Reijnders

Таква одлука је резултат коалиционог договора либерала, социјалдемократа и зелених из 2018. а коју су „гурали” млади из три партије.

Дозвољавањем трговине и поседовања семена канабиса, Луксембург планира да омогући одраслима да легално гаје до четири биљке канабиса по домаћинству за личну употребу.

Луксембург има 620 000 становника.

Одрасли Луксембуржани моћи ће да купе семе у луксембуршким продавнивницама, да га увезу из иностранства или купе преко интернета како би се омогућила производња семена у комерцијалне сврхе код куће.

Међутим, на снази ће остати забрана конзумирања и ношења канабиса у јавности, као и забрана трговине производима од канабиса, осим семена.

Такође ће дело потрошња и ношење количине до три грама бити преквалификовано и више се неће третирати као кривично дело него као прекршај.

Главни циљ владе у овом тренутку је да регулише употребу и узгајање канабиса „у своја четири зида”, рекао је за Еуроактив копредседник луксембуршких Зелених Мерис Шеховић.

Он је казну за ношење и употребу канабиса, од 145 евра, како је планирано, упоредио са оном за прекорачење брзине.

Шеховић је рекао да влада намерава да временом регулише и гајање веће количине надајући се евентуалном развоју националне органске производње.

Међутим, за сада нема рокова за тако нешто.

Stočarstvo u Srbiji najviše zapostavljena grana

 

Преузмите андроид апликацију.