Почетна > Свет
Свет

Лукашенко: Запад је гурнуо украјинску владу у рат

Белоруски председник Александар Лукашенко рекао је данас да су западне земље гурнуле украјинску владу у рат и додао да је Минск био спреман да пошаље граничаре на границу између украјинског региона Донбас и Русије, али је Украјина одбила ту иницијативу.
AP Photo/Alexander Zemlianićenko Jr

„Урадио сам све да спречим рат и одржим мир пре него што је почео конфликт Украјине и Русије. Био сам спреман да блокирам границу између Донбаса и Русије. Дакле, хтео сам да поставим моје граничаре на 400 километара дугачку границу и пружим осталу помоћ Украјини. Русија се сложила, али је Кијев одбио. Зашто? Зато што их је Запад натерао да покрену овај рат“, нагласио је Лукашенко, пренео је ТАСС.

Белоруски лидер је рекао да је Кијев увео санкције Белорусији чак и пре него што је то урадио Запад у интервјуу за јапанску мрежу ТБС, који је објављен на белоруском Јутјуб каналу Белорусија-1.

Лукашенко је истакао да су економије Русије и Белорусије практично нераздвојиве.

„Економски, у питању је практично нераздвојив систем. Распад тог система би изазвао економску катастрофу“, казао је он.

Лукашенко је рекао да Русија има разлоге да не верује влади у Кијеву, као и да председник Украјине Володимир Зеленски има мало контроле над оним што се дешава у Украјини.

„Украјина не би требало да буде тачка за напад на Русију. Москва нуди Украјини исто што и Белорусији, што значи да би Украјина могла да буде као Белорусија, са неким различитим нијансама“, казао је он.

Председник Белорусије је обећао и да ће се потрудити да учини све што је у његовој моћи да се оконча рат у Украјини.

Poljska predlaze EU totalnu zabranu trgovine sa Rusijom

 

Преузмите андроид апликацију.