Почетна > Свет
Свет

Лукашенко: Русија може да достави Белорусији муницију са правим уранијумом

Русија може да испоручи Белорусији „муницију са правим уранијумом“ ако Велика Британија достави Украјини гранате са осиромашеним уранијумом, рекао је данас белоруски председник Александар Лукашенко.
Фoто: WikimediaCommons

Навео је да ће западне земље, „ако су луде“ дати подстицај овом процесу, а ако буду поступале рационално, неће предузети такав корак.

Лукашенко је упозорио да, ако украјинске снаге употребе гранате са осиромашеним уранијумом, то „неће проћи некажњено“, преносе РИА Новости.

„Чим ова муниција експлодира на позицијама руских трупа, видећете да ће одговор бити ужасан, то ће бити лекција за целу планету“, рекао је он.

Белоруски председник је позвао Запад да прекине „сумануту“ политику и крене ка мирном решавању сукоба у Украјини.

Заменица британског секретара за одбрану Анабел Голди рекла је јуче да ће Лондон, осим тенкова Челенџер 2, Оружаним снагама Украјине испоручити и муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.

Руски председник Владимир Путин рекао је јуче након разговора са кинеским лидером Си Ђинпингом да планови Велике Британије да испоручи гранате са осиромашеним уранијумом Украјини указују на спремност Запада да се бори са Русијом „до последњег Украјинца“.

Он је упозорио да ће, уколико се то деси, Русија бити принуђена да реагује у складу с тим, имајући у виду, како је навео, да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарним компонентама.

Kišida u Kijevu: Ruska invazija podriva međunarodni pravni poredak

Преузмите андроид апликацију.