Почетна > Бизнис
Бизнис

Локализована криза у САД, више забрињава нагло подизање референтних камата

Директор Иницијативе „Дигитална Србија“ Небојша Бјелотомовић изјавио је данас да је банкарска криза у САД локализована, али да га више забрињава нагло подизање каматних стопа које ће успорити привреду.
Фото: Pixabay/Alexander Mils

Бјелотомић је подсетио да у последњих неколико деценија није овако брзо подизана референтна каматна стопа и додао да су последице тога морале негде да се покажу.

Он је рекао Тањугу да је, ипак, тренутна ситуација у Америци локализована на једну релативно малу регионалну банку и да је банка Силицијумске долине сада у потпуности „покривена“.

Казао је да су њени депозити у потпуности осигурани од Федералних резерви САД, због чега је, са те стране, криза за сада избегнута.

Бјелотомовић је, говорећи о томе да ли ће се домаћи стартапи у овој ситуацији суочити са проблемима у финансирању, истакао да је за сваки стартап најбитније да брзо расте односно да брзо долази до нових корисника.

Српско тржиште генерално има оскудицу те врсте кадрова, рекао је он и додао да је највећи изазов за стартапе да нађу људе који су способни да им помогну стартапима да остваре раст ван граница наше земље и региона.

Објаснио је да је битно да постоји документ који ће показати колико има нових стартапа и у којим областима, шта су њихови проблеми и које су амбиције.
Бјелотомић је рекао да је истраживањем показано да су блокчејн и гејминг највише заступљени на нашем тржишту, као и стартапи медицинских и биотехнолошких истраживања, као и стартапи и привреди.

„Тренутни пословни сентимент је заснован на искуству 2022. године која је била тешка година по више основа. Ако мере донете у вези са референтним каматним стопама контролишу инфлацију и ако дође до успоравања пренапрегнутог тржишта рада, онда у другој половини године можемо очекивати повољније ветров“, рекао је Бјелотомић.

Изразио је наду да ће то задесити целу глобалну економску сцену, што ће позитивно утицати и на Србију.

„Ако дође до рецесије, увек је суштина бити брз, радити брзо престројавања ка оним областима које су незамењиве и које су увек потребне, јер чак и у највећим рецесијама постоје области које морају да раде“, додао је Бјелотомић.

Uskoro najveća biznis konferencija u regionu – Konferencija „Biznis priče“ 5. i 6. aprila

Преузмите андроид апликацију.