Почетна > Србија
Србија

Линта: Србија да покрене борбу за признање геноцида над Србима у НДХ

 Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је данас да конференција о Степинцу, која је одржана у Европском парламенту, представља један у низу доказа да се Хрватска није суочила са геноцидном политиком усташког режима.
Фото: PrtSc/B92/YouTube

Такође, срамна је чињеница, како је навео, да је Европски парламент омогућио хрватској европосланици Жељки Зовко да Алојзија Степинца прикаже као свеца.
Како је наведено у саопштењу Савеза Срба из региона, познато је да је римокатоличка црква у НДХ под руководством надбискупа Степинца отворено не само подржавала усташку политику уништења Срба већ и активно учествовала у њеном спровођењу.

„Нажалост, Европски парламент је на овај начин релативизовао антифашизам као једну од темељних вредности данашњг света и послао лошу поруку да нема исти однос према свим државама“, казао је он.
Линта истиче да је крајње време да Србија покрене осмишљену и планску борбу за истину и признање геноцида над Србима у НДХ на међународном плану.

„Један од важних предуслова истинске нормализације на подручју бивше Југославије јесте да Хрватска призна почињени геноцид над Србима у НДХ. То, између осталог, значи да се на достојан начин обележе и одржавају места злочина, да се спроведе или омогући ексхумација посмртних остатака жртава и њихова достојна сахрана; да се врати имовина породицама жртава геноцида; да се забрани употреба усташких симбола, слогана и песама, одржавање миса Анти Павелићу и његовим сарадницима, подизање споменика убијеним усташама и штампање и промоцију књига у којима се негира постојање концентрационих логора и геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима“, истакнуто је у саопштењу.

Линта сматра да је крајње вријеме да Скупштина Србије усвоји резолуцију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ којом би закључила неспорну истину да су злочини усташа над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог светског рата у НДХ смишљен, планиран и почињен геноцид како је дефинисано Конвенцијом о спречавању и кажњавању геноцида, усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 9. децембра 1948. године.

Такође, крајње је вријеме, како наводи, да се оснује Меморијални центар геноцида над Србима у НДХ чији би циљ, између осталог, био борба за међународно признање геноцида над српским народом током Другог светског рата.

Vučević u Ljubljani sa ministrom odbrane Slovenije Šarecom

Преузмите андроид апликацију.