Почетна > Србија
Србија

Линта: Скрнављење српске цркве у Мостару је излив мржње

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта рекао је данас да је скрнављене Цркве Рођења Пресвете Богородице у Мостару један од честих излива мржње према културном и верском наслеђу српског народа на подручју Федерације БиХ и позвао Међународну заједницу да одреагује на нападе над Србима на тој територији.
Фото: WikimediaCommons/Andrija1234567

Он је најоштрије осудио јучерашњи вандалски напад на српску цркву у Мостару, када је дошло да демолирања врата, скрнављења олтара, разбацивања предмета и крађе новца, наведено је у саопштењу Савеза Срба из региона.

„Велики број оваквих и сличних насилничких чинова имају за циљ да унесу додатни страх, немир и узнемиреност код преосталих Срба у Мостару и Федерацији БиХ, да им се пошаље јасна порука да нису добродошли и да се иселе у Србију“, сматра Линта.

Навео је да то потврђују бројни примјери скрнављења наших цркава, гробова, споменика, физички напади и пријетње малобројним Србима, свирепо убиство српске повратнице у Високом, као и системско отимање и пљачка српске имовине.

Линта је позивао представнике међународне заједнице да се коначно огласе и јавно осуде нападе на малобројне Србе у Федерацији БиХ, њихову имовину и културно и верско наслеђе.

„Срамна ћутња међународних представника потврђује да за Србе у Федерацији БиХ не важе темељне вриедности данашњег свијета: људска и мањинска права, владавина права и право на несметано његовање и чување националног и културног идентитета“, оценио је Линта.

Непознати починиоци провалили су врата Цркве рођења пресвете Богородице, оскрнавили олтар, разбацали предмете у цркви и опљачкали је.

Како је јавила Срна, украден је новац из кутије за добровољне прилоге, као и новац из кутије хуманитарног друштва „Добротвор“.

Осим цркве проваљено је и у црквену продавницу која је такође опљачкана.

Свештеник који је јуче ујутру затекао овај ужасни призор позвао је полицију која је извршила увиђај.

Bitka na Mišaru – kako je nadjačana brojnija i nadmoćnija turska vojska

Преузмите андроид апликацију.