Почетна > Србија
Србија

Линта најоштрије осудио скрнављење храма Вазнесења Господњег у Стоцу

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта најоштрије је данас осудио скрнављење Саборног храма Вазнесења Господњег у Стоцу и позвао надлежне полицијске и правосудне органе у Федерацији БиХ да у најкраћем року реше овај случај.
Фото: Wikimedia/Медија центар Београд

Линта је у саопштењу навео да су, међутим, минималне шансе да одговорни буду приведени правди и адекватно кажњени узимајући у озбир чињеницу да се то није десило у претходним случајевима.

Линта истиче да наведени вандалски чин представља само један у низу напада на православне храмове у Федерацији БиХ.

“На пример, храм Вазнесења Господњег у селу Липа код Бихаћа оскрнављен је три пута, а Саборни храм Свете Тројице у Мостару је опљачкан чак 10 пута током прошле године. Потпуно је јасно да чести напади на православне храмове у Федерацији БиХ имају за циљ да код малобројних Срба изазову додатни страх, неизвјесност и узнемиреност и да им се пошаље злокобна порука да за њих нема живота на својим огњиштима“, поручио је Линта.

Он је апеловао на представнике међународне заједнице у Босни и Херцеговини да јасно осуде наведене изливе нетрпељивости и заштите православне храмове и малобројне Србе у Федерацији БиХ.

Трагична је чињеница да се пред очима међународних званичника некажњено скрнави и оштећује верска и културна баштина српског народа и шаљу поруке мржње Србима у Федерацији БиХ, упозорио је Линта у саопштрењу.

Petković Kurtiju: ZSO sada i odmah, onako kako je definisana u dijalogu

Преузмите андроид апликацију.