Почетна > Србија
Србија

Линта: Европска комисија да реагује због уништавања споменика у Вуковару

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као наставак антисрпске мржње уништавање 13 споменика на српском православном гробљу у Вуковару током божићних празника.
Фото: Wikimedia/Медија центар Београд

Линта је, како се наводи у саопштењу, због тога позвао Представништво Европске комисије у Загребу да најоштрије осуди тај безумни чин и да тражи од Владе Хрватске да надлежни органи у што краћем временском року пронађу и адекватно казне организаторе и починиоце у сва три случаја.

Како је нагласио, поред тога, Представништво Европске комисије у Загребу треба да пошаље јасну поруку да Хрватска има обавезу да обезбеди потребна средства за санацију односно обнову порушених споменика.

Линта је навео да су уништени споменици на гробљу старом више од 200 година, а које је један од најстаријих доказа постојања српског народа у Вуковару.

„Имена преминулих су већином била исписана на ћирилици. Пошто су уништени споменици веома тешки оправдано је претпоставити да то није могло да учини појединац“, наводи Линта.

Према подацима Епархије осечкопољске и барањске ово је трећи антицивилизацијски чин који се десио у претходна три месеца на истој локацији.

Линта је навео да су у првом вандалском инциденту непознати починиоци такође демолирали неколико споменика док је у другом уништена икона која се налази на заветном крсту у центру старог гробља.

„Очигледно је у питању смишљена акција чији је циљ да се унесе додатни страх међу преостале Србе с једне стране и затру трагови вишевековног постојања српског народа у Вуковару с друге стране“, оценио је он и указао да полиција није пронашла починиоце.

Vučić sutra uručuje nagrade pobednicima konkursa „Naša najlepša Srbija”

Преузмите андроид апликацију.