Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Лимун, јогурт и јабуке спашавају слану храну

Ако сте пресолили супу, чорбицу или сос, додајте воду или неслани темељац и додајте поврће попут лука и шаргарепе, па наставите да кувате још десетак минута. А киселина помаже у ублажавању сланог укуса – у посуду додајте лимунов сок или сирће.
Фото: Pixabay/jarmoluk

Aко сте пресолили јело можете смањити сланоћу и додавањем шећера или меда.

Ако рецепт дозвољава, додајте млеко или јогурт јер и они „убијају“ со.

Будите опрезни са додатком конзервираног пелата, сувог меса, маслина или капара, који су богати сољу.

Постоји још један савет у народу – када пресолите неко јело, додајте један огуљен кромпир или јабуку, која ће упити вишак соли, и баците је после кувања.

Искусни кувари саветују да јело не пробате непосредно пре него што буде готово, већ током целог кувања.

Фини сосови

Након додавања воде или темељца за супу, чорбе и сосове можете згуснути додавањем посипа или бешамел соса.

Вино и сирће

Осим за слана јела, сирће, вино, лимун или лимету сачувајте ручак са превише љутих паприка или паприка.

Супа

Ако сте просули превише соли у супу, процедите је кроз влажну крпу натопљену хладном водом или додајте неколико коцкица леда и брзо уклоните.

Nutricionista Ana otkrila je koje voće i povrće ima najviše pesticida

Преузмите андроид апликацију.