Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Лиманци направили први кишни врт у Новом Саду (ВИДЕО)

Данас је Удружење грађана „Кутак Лиман 2“ организовало изградњу првог кишног врта у Новом Саду, а за ту прилику одабран је један део зелене површине око паркинг простора.
Фото: Градске инфо

Иницијатива  је проистекла из идеје да се презентује овакав вид еколошког, одрживог решења, а са жељом да таква решења заживе на територији Града Новог Сада, односно да се настави њихова даља имплементација.

Прављењу кишног врта су присуствовали и ђаци из ОШ „Јован Поповић“, којима је пејзажни архитекта Амела Грекса одржала предавање и на практичном примеру објаснила шта су кишни вртови, како се праве и чему служе.

Фото: Кутак Лиман 2

Кишни вртови су одржива еколошка решења која се пројектују за управљање атмосферским водама и најчешћу примену налазе на површинама као што су паркинзи, саобраћајнице, директно уз олуке стамбених јединица и слично. Овакви вртови се праве како би се вода која се слива у сам врт исфилтрирала и на тај начин неутралисале штетне материје које се налазе у атмосферским водама.

Фото: Кутак Лиман 2

Из Удружења грађана „Кутак Лиман 2“ се надају да ће овакав врт послужити као инспирација и мотивација за даље пројекте озелењавања Града Новог Сада.

Фото: Градске инфо

Иначе, ово није прва акција овог удружења када је у питању садња зеленила и оплемењавање простора Лимана 2. Грађани окупљени око овог удружења имају визију зеленог и еколошки одрживог не само Лимана, већ и целокупног Новог Сада.

Održana akcija “Dani botanike” na Limanu 2 (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.