Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Лиман 1 – од баре до најзначајнијег научног центра у Србији (ВИДЕО)

Лиман 1 је део града који представља један од четири Лимана. Овај крај је изузено привлачан за живот, познат као мирна, универзитетска четврт.

Простире се од Булевара цара Лазара и Сунчаног кеја до Фрушкогорске улице која га дели од градске четврти Лиман 2.
Фото: Градске инфо

Све до тридесетих година прошлог века Лиман је био мочварно подручје пуно воденог биља и бара. Половином прошлог века започела је планска градња Лимана и од тада па до данас, Лиман, а поготово Лиман 1, један је од најпопуларнијих локација за живот.

Фото: Градске инфо

Оно што је увек прва асоцијација када се спомене Лиман 1 јесу студенти. Сви факултети изузев Медицинског факултета, Факултет спорта и физичког васпитања и Академије уметности налазе се на Лиману 1, у тзв. „Универзитетском капусу“. 

Фото: Градске инфо

Поред факултета овде се налази и Рекотрат Универзитета у Новом Саду, Студентски центар са два студентска дома: „Слободан Бајић“ и „Вељко Влаховић“.

Фото: Градске инфо
Фото: Градске инфо

На овом потезу у улици Саве Милошевића се налази и студентска менза, Завод за здравствену заштиту студената и Асистентски дом.

Фото: Градске инфо
У скорије време у овом крају града велику пажњу привлаче нови становници Универзитетског кампуса: зграда Научног-технолошког парка и зграда која се тек гради – будућа зграда Биосенс института

Научно-технолошки парк Нови Сад један је од најзначајнијих пројеката годинама уназад, на територији Града Новог Сада. Стварање Научно-технолошког парка отворила се значајна прилика за младе да се у области науке, инжињеринга, економије усавршавају и надограђују пратећи све светске трендове.

Фото: Градске инфо

Зграда Научног-технолошког парка налази се од 2021. године на адреси Фрушкогорска 1

У оквиру овог Научно-технолошког парка догодило се и оснивање Биосенс института 2015. године који своју зграду треба да дочека врло брзо у улици Др Зорана Ђинђића.

Фото: Градске инфо

Поред тога у „Универзитетском кампусу „ускоро ће изронити и нова зграда Студентског културног центра која се гради на месту некадашње мале мензе у улици Владимира Перића Валтера.

Фото: СКЦ Нови Сад, Златко Чонкаш

Поред великог академског живота који има Лиман 1, на овој територији се налази места и за школарце. У улици Др Илија Ђуричића налази се позната Основна школа „Јован Поповић“.

За најмлађе на Лиману 1 се могу пронаћи два државна вртића.

Вртић „Мрвица“ на адреси Јиречекова 9 и „Весели Вртић“ на адреси Др Илије Ђуричића 2.

Фото: Градске инфо

За спортске активности, поред шетње уз зелене крошње лиманског краја, овде се налази и познато Ђачко игралиште – простор за разне рекреације, од фудбала до кошарке.

Фото: Градске инфо

Од прошле године Ђачко игралиште има и нову атлетску стазу.

Фото: Градске инфо

Такође на стадиону Ђачког игралишта се сместио и ФК Индекс који поседује фудбалску школицу за децу узраста од 5 до 14 година.

У непосредној близини Ђачког игралишта се налази и излаз на Сунчани кеј, главно шеталиште у топлим данима за велики број Новосађана.

Фото: Градске инфо

На Лиману 1 смештена су и два велика предузећа ЈКП „Водовод и канализација“ и ЈКП „Информатика“.

ЈКП „Водовод и канализација“ на адреси Јиречекова 2, а ЈКП „Информатика“ на адреси Булевар цара Лазара 3.

Многим становницима који и не живе на Лиману 1, овај део града је познат и по Академском културно-уметничком друштву Универзитета у Новом Саду „Соња Маринковић“ које се налази у улици Владимира Петрића Валтера.


Zašto je Podbara srce grada? (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.