Почетна > Свет
Свет

Лидер конзервативаца и премијер Велике Британије биће познат 5. септембра

Име новог лидера британске владајуће Конзервативне странке и новог премијера биће познато 5. септембра, а именовање кандидата биће завршено данас, изјавио је Грејем Брејди, шеф Комитета 1922, задуженог за избор новог лидера партије.
Фото: Pixabay

„Резултати о новом лидеру биће објављени у понедељак, 5. септембра, када Доњи дом почиње да заседа после летње паузе“, рекао је Брејди, пренели су британски медији.

Кандидати ће бити званично именовани данас, а први круг гласања биће одржан у среду.

Други круг би могао бити одржан 14. јула.

До 14. јула морају остати само два кандидата, њихову судбину неће дефинисати Доњи дом, већ чланови Конзервативне странке.

До сада је 11 конзервативаца објавило да ће се кандидовати и већина њих је изложила планове о смањењу пореза, пренео је Би-Би-Си.

Бивши министар здравља Саџид Џавид и бивши министар иностраних послова Џереми Хант, уз објаву кандидатуре, обећали су да ће смањити порез на добит.

Пени Мордант, министарка за трговину, објавила је да ће се кандидовати и обеаала нови приступ вођству.

Кандидатуру су објавили и бивши министар финансија Риши Сунак, његов наследник Надим Захавиј и министар за саобраћај Грант Шапс.

Придружили су се државној тужитељки Суели Браверман, бившој министарки за једнакост Кеми Банедоч и председнику Одбора за спољне послове Тому Тугендату.

И министарка спољних послова Лиз Трас објавила је кандидатуру, обећавајући смањење пореза од првог дана ако буде изабрана.

Трци се придружио и новоименовани министар Рехман Чишти.

Кандидати прво треба да прикупе довољно гласова за кандидатуру – најмање осам посланика конзервативаца.

Следећа фаза је шире гласање поштом чланства Конзервативне странке, што је око 100.000 људи.

Посланици потом бирају два кандидата, од којих у другој фази гласања један побеђује и постаје нови лидер странке и премијер.

Преузмите андроид апликацију.