Почетна > Бизнис
Бизнис Србија

Лиценца за рад Електросеверу, наплата струје у четири општине

Енергетска регулаторна канцеларија (ЕРО) издаће лиценцу предузећу Електросевер, ћерки фирми Електропривреде Србије, за снабдевање струјом, предвиђа Мапа пута за примену енергетских споразума у циљу превазилажења кризе и проблема у енергетском сектору коју су данас у Бриселу усвојиле делегације Београда и Приштине, а коју је објавио на твитеру специјални изасланик ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак.
Фото: Pixabay

Реч је о мапи пута за примену споразума о енергетици усвојеног 2013. године. Усвојеним документом, предвиђа се да ЕРО обезбеди усаглашеност с условима који су постављени лиценцом за снабдевање, а у сагласности са правним и регулаторним оквиром тзв. Косова.

Како је наведено, да би се превазишла криза и проблеми у енергетском сектору, узимајући у обзир споразум о енергетици од 8. септембра 2013 и закључке посредништва ЕУ о примени тог споразума од 25. августа 2015, стране су се договориле о следећој мапи пута: Енергетска регулаторна канцеларија (ЕРО) ће издати лиценцу за снабдевање за Електросевер.

Такође обезбедиће усаглашеност с условима који су постављени лиценцом за снабдевање, у сагласности са правним и регулаторним оквиром тзв. Косова.

У року од седам дана од издавања лиценце, Електросевер ће обезбедити Косовској компанија за дистрибуцију електричне енергије на Косову (КЕДС) и Оператор система, трансмисије и тржишта електричне енергије Косова (КОСТТ) најскорије могуће податке о потрошачима, преко ЕУ.  У року од 10 дана од издавања лиценце за набавку, Електросевер ће потписати неопходне техничке споразуме са КОСТТ и КЕДС, како би радио на косовском енергетском тржишту.

То су Оквирни споразуми о прихватању правила тржишта електричне енергије са КОСТТ, Споразум о билансној обавези са КОСТТ и комерцијални споразум са КЕДС за обезбеђивање услуга дистрибуције – обрачун, наплата, одржавање и физичко повезивање с новима потрошачима у четири општине на северу Косова са већинским српским становништвом.
У року од 15 дана од потписивања неопходних споразума са КОСТТ, Електросевер ће добити енергетски идентификациони код (ЕИЦ) како би спроводио активности предвиђене лиценцом.

Такође, у складу са чланом 14 енергетског споразума из 2015, у року од 30 дана од добијања лиценце за набавку, КЕДС и КОСТТ (ако је неопходно уз посредовање ЕУ), имаће приступ подстаници Валач, као и осталој инфраструктури за пренос и дистрибуцију.
У року од 45 дана од издавања лиценце за набавку, КОСТТ и КЕДС, уз консултације с Електросевером, поднеће ЕРО-у инвестициони план и неопходне трошкове одржавања и губитке мреже на основу темељног увида у постојећу инфраструктуру. Како је наведено, у року од 21 дана након предаје инвестиционог плана и трошкова, ЕРО ће одобрити у принципу те трошкове и губитке.

У случају непридржавања одредаба ових усаглашених закључака, након 100 дана од издавања лиценце за набавку, ЕРО може да одлучи да суспендује и/или повуче лиценцу додељену Електросеверу, уз претходне консултације страна, уз посредништво ЕУ, током периода од максимално 15 дана. ЕУ ће обезбедити мишљење експерата ако то затражи бар једна страна. Успешна примена договорене мапе пута не прејудицира да стране имају обавезу да у потпуности примене енергетске споразуме из 2013 и 2015. године.

Francuska: Anži za sada nema problema u snabdevanju potrošača gasom

Преузмите андроид апликацију.