Почетна > Свет
Свет

Либија: Спасиоци пронашли више од 2.000 тела у Дерни

Спасиоци су до данас пронашли више од 2.000 тела у либијском граду Дерна који је тешко погођен катастрофалним поплавама.
Фото: Танјуг/AP Photo/Jamal Alkomaty

Званичници страхују да би број погинулих у поплавама могао да премаши 5.000, пренео је АП.

„Више од 2.000 тела пронађено је до јутрос, а више од половине их је сахрањено у масовним гробницама у Дерни“, рекао је министар здравља источне Либије Отхман Абдулџалел.

Спасилачке екипе радиле су даноноћно на проналажењу тела разбацаних по улицама и под рушевинама, а нека су извучена из мора.

Операције потраге и спасавања се настављају, док се око 10.000 људи води као нестало.

Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца (ИФРЦ) саопштила је да су три волонтера погинула док су помагали у збрињавању људи који су погођени поплавама у источној Либији.

„Хамди Белаид, Калед Адвал и Абади Ал-Карм погинули су док су помагали  становницима града Дерна заробљеним у поплавама“, рекао је генерални секретар ИФРЦ-а.

Сателитске фотографије Дерне пре и након поплава показују штету и размере поплава које су погодиле тај источни лучки град, тако да је релативно узак пловни пут кроз центар града сада неколико пута шири, а да су све зграде које су се налазиле дуж пута срушене, пренео је Ројтерс.

Фотографије такође показују да очигледно велика штета причињена и у другим деловима града где су срушене зграде у поплавама.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш упутио је саучешће либијским властима и породицама погинулих, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).

Гутереш је рекао да УН раде са властима на процени потреба и подршци напорима за пружање помоћи.

Светска здравствена организација (СЗО) процењује да је више од 1,8 милиона људи погођено поплавама у Либији.

Поплаве у Либији погодиле су многе људе који су већ били рањиви, укључујући хиљаде миграната.

Према подацима Међународне организације за миграције, у Либији живи око 600.000 миграната, од којих су неки у погођеним подручјима.

Либија је транзитна земља за мигранте из више од 40 земаља на путу ка Европи.

Vijetnam: Više od 30 ljudi poginulo u požaru u stambenoj zgradi

Преузмите андроид апликацију.