Почетна > Свет
Свет

Летонија сутра уклања споменик из совјетске ере

Летонија је за сутра најавила уклањање споменика из совјетског периода који који је подигнут у цаст победе Црвене Армије над нацистицком Немачком.
Фото: Pixabay/Makalu

Власти су најавиле русење споменика недељу дана након сто је споменик сличног карактера уклонила и Естонија, преноси АП.

Полиција је оградила део парка близу споменика, који је висок 80 метара, у центру Риге, а подигнут је 1985. док је Летонија јос увек била део Совјетског Савеза.

Како преноси летонска телевизија, представници градских власти су на конференцији за новинаре најавили да за русење неце корисити експлозив, већ машине. Још увек није обелодањено шта ће се десити са остацима споменика после рушења.

Бетонски обелиск је део комплекса који ће бити срусен, а који још укљуцује статуе војника Црвене Армије као и жене која симболизује отаџбину.

У Летонији живи велика група припадника руске мањине који се на Дан победе 9. маја окупљају око споменика и који се противе његовом рушењу. Национална организација Руса у Летонији је прикупила 10 000 потписа и за вецерас најавила протест против његовог русења, али су градске власти Риге данас саопстиле да им неће дати дозволу за окупљање.

Како подсећа АП, Летонија, Литванија и Естонија већ су уклониле велики број споменика из периода совјетске власти, а последњи у низу је споменик са тенком који је Естонија уклонила из града Нарва прошле недеље.

Borelj protiv ideje o potpunoj zabrani izdavanja viza Rusima

Преузмите андроид апликацију.