Почетна > Бизнис
Бизнис

Летонија наставила да купује руски гас, али преко посредника

Летонија је наставила да купује руски природни гас чак и након што је одбила захтев Москве за плаћање у рубљама, изјавио је директор летонске гасне компаније „Летонски гас“ за домаћи лист Делфи.
Фото: Танјуг/AP Photo/Czarek Sokolowski

„Компанија Летонски гас и сада купује гас, али не од Гаспрома јер не можемо да платимо Гаспрому. Имамо другог добављача“, рекао је председник тог предузећа Аигарс Калвитис, који није открио име посредника који их снабдева руским природним гасом, преноси Раша тудеј.

Летонија је у априлу, заједно са суседним балтичким државама Естонијом и Литванијом, одбила захтев Русије за плаћање природног гаса у рубљама и обуставила увоз гаса од Гаспрома, у оквиру настојања да смањи енергетску зависност од Москве услед санкција Запада.

Летонски премијер Кришјанис Каринш је средином јуна обећао да неће обнављати увоз руског гаса, а раније овог месеца је летонски парламент одобрио амандмане на закон о енергетици којима се предвиђа забрана увоза руског природног гаса од 1. јануара 2023. године.

Русија је прошле године била главни снабдевач Летоније гасом, с уделом од 90 посто у укупном летонском увозу тог енергента.

Potrošačka inflacija u SAD iznosi 6,8% u junu, najviša u proteklih 40 godina

 

Преузмите андроид апликацију.