Коктел који је креирао Ђузепе Ћипријани (Giuseppe Cipriani), оснивач бара Harry’s у Венецији, давне 1934. године.
Ђузепе је помешао пире белих бресака, донешених из Вероне, са пенушавим вином Prosecco и тако је створио ово сјајно пиће.
Име Bellini, Ђузепе је дао овом нектару, због специфичне ружичасте боје које је напитак имао, а која је била присутна на слици славног Ђованија Белинија, уметника из 15. века.
Данас је Bellini коктел на листи службених коктела, што га чини једним од најчешће рађених коктела на свету.
Овај божанствени коктел омиљено је пиће многих богатих и славних. Пробајте и ви да га направите и уживате у његовом сјајном укусу.
Састојци за Bellini коктел:
120 ml пенушавог вина Prosecco,
60 ml пиреа од белих бресака.
Припрема пиреа од бресака:
Ољуштите 500 грама белих бресака и потопите их једну по једну у 250 ml воде са 30 ml сока од лимуна.
Измиксајте све са 4 коцкице леда и 1 кашиком кристал шећера како бисте успоставили равнотежу са количином шећера у воћу.
Додајте 2 малине да добијете типичну боју (уколико бресква није довољно ружичаста).
Припрема коктела:
Сипајте пире од бресака у чашу за шампањац, а затим полако додајте Prosecco. Мешајте лагано дугачком барском кашиком.
За постизање савршенства користите квалитетно пенушаво вино, брескве морају да буду зреле, а пире треба припремати на лицу места.
Како би се истакла деликатност укуса, користе се хладни састојци и залеђена чаша за шампањац.
Уживајте!