Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

Не заборавите: У току ноћи почиње летње рачунање времена

Летње рачунање времена почиње овог викенда. У ноћи између суботе и недеље казаљке на сату се померају за један сат унапред, са два на три сата.
Фото: Pixabay/obpia30
На основу Закона о рачунању времена, летње рачунање времена у 2023. години почиње последње недеље у месецу, 26. марта у 2.00, тако што се померањем за један час унапред време у 2.00 рачуна као 3.00.

Европска унија је пре неколико година најавила да ће укинути летње и зимско рачунање времена и усвојити јединствено. То се још није догодило, а према последњим препорукама ЕУ, свака држава чланица може сама да одлучи.

Пошто је већина чланова остала неодлучна око тога, ми ћемо и ове године померити казаљке.

Одакле ова пракса?

По први пут, летње и зимско рачунање времена почело је да се практикује током Првог светског рата. Онда је ова пракса брзо напуштена. Користи које су тада спомињане помињу се и данас, али нису баш тако велике како се истиче.

Иако на овај начин штедимо струју, што је био првобитни план, трошимо више горива. Научници такође упозоравају да летње рачунање времена није природно за наше тело.

На наш организам на много начина утиче количина сунчеве светлости коју примамо и количина сна.

Ако се ове две ствари промене, мењају се и процеси у нашем телу, углавном не на боље.

Уочено је да су људи депресивнији, да имају више здравствених тегоба, а занимљива је чињеница да се због недостатка сна број повреда на раду повећава већ првог дана по преласку казаљки на летње рачунање времена…

Spavanje duže od devet sati može biti štetno za zdravlje

 

Преузмите андроид апликацију.