Почетна > Бизнис
Бизнис

Летња суша повисила цене већине воћа

Цене пољопривредних производа и оних у рибарству у јулу ове године, у односу на исти месец 2020. повећане су за 30,7 одсто, показује најновији извештај Републичког завода за статистику.
Фото: Unsplash/alschim

Рекордер у расту цена, по статистици, јесте воће које је у односу на исти месец прошле године скупље за 84,2 одсто. Ово јасно виде и купци у Србији по ценовницима у радњама где се сезонско воће, како кажу трговци, све чешће купује на комад.

Разлог за овако високе цене је смањена производња у Европи и свету, док је Србија имала пад приноса због изразите суше у једном периоду, каже професор Зоран Кесеровић, стручњак за воћарство.

Овај тренд, додаје, није забележен код свих воћних врста. Рецимо, код јагода је цена била нижа, трешње су у откупу биле и до 50 одсто јефтиније. Како истиче, боровница, малина и купина су доживеле ценовни процват, ту је био рекордан раст, а скупље су и брескве због поремећаја на тржишту. Скочила је и цена крушке због лоших временских услова у време опрашивања.

На питање до када ће потрошачи скупо плаћати воће, он одговара да је проблем у томе што док оно стигне до њих прође неколико руку, а сви очекују зараду.

“Тако реално имамо хиперпродукцију јабуке, а то се у радњама не види. Саме задруге би требало да имају своја продајна места, да наше воће има предност у односу на увозно”, каже Кесеровић.

Др Александар Лепосавић из Института за воћарство у Чачку каже да су временски услови учинили своје и да постоји дефицит готово свих воћних врста. Када је реч о воћу које долази са стране, разлог је и огроман раст цена транспорта због пандемије.

Који прехрамбени производ се највише фалсификује прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.