Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Лепа ти је сукња. Ма, то је нека стара – Како да прихватите комплимент?

Тешко је прихватити критику, али неки људи не умеју да се носе ни са комплиментима. Тај критички глас у нашој глави каже да нисмо заслужили похвалу и управо се са њим треба изборити.
Фото: Pexels/Gary Barnes

Већина људи не уме да прими комплимент и уместо да се једноставно захвали, почне да објашњава или чак пориче оно што је саговорник рекао. Па, кад им неко каже „лепа ти је сукња“, обично додају „купила сам је на распродаји“ или „ма, то је нека стара“.

Честа грешка је умањивање вредности оног што је саговорник похвалио, па на комплимент да смо добро урадили неки посао, ми кажемо „о, па није то ништа“ или „стварно, имао сам утисак да није било сјајно.“

Стручњаци за бонтон саветују да се обавезно захвалимо уз неки додатак, на пример „хвала, значи ми то што си рекао“ или „хвала, то је веома љубазно с твоје стране“. Такође, кад нам комплимент упути особа чије мишљење ценимо, неретко ћемо осетити потребу да јој узвратимо, па ако нам каже „Лепа ти је коса“, ми ћемо њој похвалити хаљину. Уместо тога, треба да прихватимо комплимент, захвалимо се, па да други пут похвалимо оно што смо желели.

Uštedite vreme uz ovih nekoliko trikova za brzo sušenje kose

Преузмите андроид апликацију.