Ово поврће има велике количине витамина и минерала корисних за наш организам
Зима је време празилука, здраве намирнице која је неправедно запостављена, ако узмемо у обзир његове нутритивне вредности и то како све компонете које садржи утичу добро на здравље људи.
Овај додатак јелима који је надохват руке одлично ће утицати и на ваш вид, баш као и на кости које ће у њему пронаћи одличног савезника.
Празилук није осетљив на ниске температуре, па је његово узгајање лако. Може да се користи се од почетка јесени па све до краја пролећа, а његова употреба је нарочито пожељна зими када је избор свежег поврћа осиромашен. Празилук је „рођак“ црвеног и белог лука, али од њих има блажи укус и мирис, није љут, али припада врсти лука.
Нутритивна вредност
По нутритивном саставу сличан је својим рођацима, али садржи више беланчевина, бета-каротена и витамина Ц.
Сирови празилук одличан је извор мангана, добар извор гвожђа, фолне киселине, витамина Ц и Б6.
С обзиром да се кувањем смањује количина витамина и минерала, кувани празилук постаје добар извор мангана и осредњи извор гвожђа, фолне киселине и витамина Б6. Увек је препоручљиво јести га свежег.
Лековитост празилука
За разлику од црвеног или белог лука, празилук се употребљава цео и то не само као зачин, већ као самостално поврће. Обилује храњивим и лековитим својствима.
Садржи велику количину минерала и витамин Ц, као и етерична уља са сумпором. Та уља делују благотворно на дисајне и пробавне органе, бубреге, јетру, крв и вене.
Уједно од тих уља потиче и мирис празилука, који је прилично специфичан и неким људима одбојан. Код употребе празилука препоручује се коришћење целог празилука и беле стабљике и зеленог лишћа.
У лишћу, које се често избегава за коришћење и које већина домаћица одбацује, има неколико пута више витамина него у белом делу.
Сматра се да празилук помаже још и код искашљавања, смирује кашаљ и благотворно делује на промуклост, као и да утиче на смањење количине мокраћне киселине, холестерола и масноће у крви.
За ово поврће се верује да потпомаже циркулацију крви и уз редовну терапију помаже код артеросклерозе и упале вена.
Уколико неко од укућана има проблем са смањеним апетитом, у јеловник уврстите празилук. Поред тога утиче на рад пробавног система и црева.
За празилук, нутриционисти кажи и да подстиче бољи рад бубрега и излучивање мокраће.
Преузмите андроид апликацију.