Почетна > Свет
Свет

Лекић: Нема већине за нову владу, недостају три гласа УРА

Мандатар Миодраг Лекић обавестио је лидере парламентарне већине у Црној Гори да још нема потребну већину за састав нове владе јер му недостају три гласа посланика Грађанског покрета УРА.
Фото: Танјуг/AP Photo/Risto Bozovic

То се наводи у трећем писму Лекића лидерима партија победница избора одржаних у августу 2020, у које су подгорички медији имали увид.

Лекић је раније обавестио лидере парламентарне већине да га је лидер УРА Дритан Абазовић, на састанку 10. марта, обавестио да није успео да у контактима са послаником Генцијем Ниманбегуом постигне договор и тако дође до броја од 41 посланика који би гласали за формирање нове владе.

Посланик ЦИВИС-а Срђан Павићевић у одговору Лекићу је у суботу навео да Лекић има његову подршку за формирање ваде уз учешће те странке, као што је био случај у претходне две владе.

“Захваљујем колеги Павићевићу на одговору, коментару и јасном ставу. Изостаје одговор УРА, што упућује на противљење те странке да се формира влада на понуђеним основама које сам изложио Абазовићу, као и Политичком споразуму који смо раније потписали”, навео је Лекић.

Остаје му, како каже, као и свима, да констатује да и даље, сада за три гласа у Парламенту, нема потребне већине за састав 44. владе.

Он је навео да формирање 44. владе није био циљ по себи, већ „покушај остваривања легитимне институционалне стабилности на основама, сада већ прилично заборављене воље грађане на изборима августа 2020“.

Како наводе „Вијести“, УРА није одговорила на писмо које је Лекић у суботу упутио лидерима већине и предложио да УРА подржи његову владу, јер Дритан Абазовић нема већину за реконструкцију владе на чијем би челу остао.

Лекић је, како је навео у јучерашњем писму лидерима, Абазовићу предложио да коалиција „Црно на бијело“ подржи владу тако што би била њен део или што би подржала мањинску владу.

Навео је да му је Абазовић најавио одговор после седнице Главног одбора, који је одржан у петак, али да га он још није добио.

Лекић је истакао да ће му, ако до данас не добије одговор на своје предлоге, остати да закључи да покушај конститусања 44. владе није успео, са свим даљим политичко-правним последицима и да о томе обавести јавност.

Законски рок за формирање владе је 16. март.

Irački premijer najavio sadnju pet miliona stabala zbog klimatskiih promena

Преузмите андроид апликацију.