Већ знамо да је доручак најважнији оброк у дану, али новост је да стручњаци верују да га треба појести у цик зоре.
Наиме, према новом истраживању, једење доручка до 7 сати могло би да продужи животни век.
Претходна истраживања показала су да једење касно увече ремети унутрашњи сат тела и повећава ризик од развоја дијабетеса типа 2 и болести срца.
Но, тек неколико студија се бавило питањем има ли време доручка сличан утицај. Стога су научници са Универзитета Њујорк пожелели да открију да ли је време првог оброка у дану повезано са дуговечношћу.
У ту сврху пратили су више од 34 хиљаде Американаца старијих од 40 година током неколико деценија. Волонтери су бележили време оброка, а научници су их током студије упоређивали са стопама смртности.
Резултати, објављени у Journal of Nutrition, показали су да су они који доручкују између 6 и 7 сати имају шест одсто мање шансе да ће прерано умрети од тешких болести попут срчаних болести или рака од оних који су редовно доручковали у 8 ујутро, као и 12 одсто мањи ризик од ране смрти од оних који су први оброк конзумирали у 10 ујутро.
Сматра се да прескакање доручка или касно једење нарушава телесни „сат за исхрану“ – унутрашње програмирање које контролише ослобађање хормона повезаних с храњењем, попут инсулина.
Овај хормон помаже у сагоревању глукозе из крвотока, а његов ниво досеже врхунац у раним јутарњим сатима. Једење касније може значити да тело поступно производи мање инсулина и повећава ниво глукозе у крви, што доводи до дијабетеса и срчаних болести.
Преузмите андроид апликацију.