Почетна > Свет
Свет

Легализација марихуане пред црногорским посланицима

Посланици црногорског парламента ускоро ће расправљати о томе да ли да се легализују производња марихуане и њено стављање у промет. Више од 6.000 грађана потписало је петицију за легализацију марихуане и упутило је Скупштини Црне Горе да њени посланици одлуче хоће ли се она легално производити и продавати у веледрогеријама.
Фото: PrtSc/Skupština Crne Gore/YouTube

Представник невладине организације „Легализуј.ме” Никола Бановић каже да се петицијом у парламенту захтева да се „декриминализује канабис и регулише тржиште”.

„Предлог је да пунолетни грађани, који су регистровани у канабис клубу, могу да приуште месечно до 40 грама марихуане. Грађани ће моћи да гаје у домаћинствима до четири биљке, а конзумација ће бити дозвољена код куће. Поред тога, предлог је да конзумација буде дозвољена на одређеним туристичким дестинацијама и у канабис клубовима”, објаснио је Бановић.

Каже да им је идеја да „поспеше домаћу производњу”, као и да по „препоруци доктора грађани могу да купе канабис и друге његове деривате у апотекама”.

„Доктор ће одлучивати колико коме да пропише марихуане. Рекламирање канабиса ће бити забрањено на државној телевизији, билбордима и радију”, наводи он, али се не каже да ће рекламирање бити забрањено на приватним телевизијама, порталима и радио-станицама.

Занимљиво је да потписници ове петиције као један од разлога за легализацију марихуане наводе да ће се она „као ресурс бити национализована, како би се избегао монопол на тржишту и подстакли самозапошљавање и домаћа производња”.

„Овим потезима желимо да преузмемо највећи удео тржишта наркотицима, више од 75 одсто и фискално га регулишемо, олакшамо надлежнима борбу против организованог криминала и омогућимо нови прилив новца у буџет државе”, поручује Бановић.

Он верује да би национализацијом овог „ресурса” био повећан животни стандард, туристичка сезона би била продужена, а пацијентима с тешким обољењима било би омогућено лечење „природном алтернативом”.

„Наш следећи корак је да преговарамо с посланицима који би били вољни да изнесу наш предлог измене закона, што нам је сада већ Уставом загарантовано право, па ћемо у скупштини образложити предлог”, поручио је Бановић.

Arnold Švarceneger poziva na 6. Austrijski svetski samit

Преузмите андроид апликацију.