Почетна > Свет
Свет

Ле Мер: Европа мора да заштити своје економске интересе

Француска би можда могла да покуша да преговара о неким изузећима од царина и ограничења наметнутих америчким Законом о смањењу инфлације, али Европа мора да делује како би заштитила своје економске интересе, изјавио је данас француски министар финансија Бруно Ле Мер.
Фото: Танјуг/AP Photo/Olivier Matthys

Ле Мер ће следеће седмице заједно са председником Француске Емануелом Макроном боравити у државној посети САД, пренео је Ројтерс.

Европљани наводе да би огроман пакет субвенција за заштиту америчких произвођача Законом о смањењу инфлације могао да зада смртоносни ударац њиховим индустријама, које су већ пољуљане због високих цена енергената изазваних руским нападом на Украјину, навела је агенција.

„Француска може тражити изузеће од неких обавеза и ограничења које намеће америчка администрација. Али право питање које себи морамо да поставимо јесте каква је глобализација пред нама?“, рекао је Ле Маире за телевизију Франс 3.

Према његовим речима, Кина фаворизује кинеску производњу, Америка фаворизује америчку производњу, па је време да Европа фаворизује европску производњу.

„Све европске државе морају да схвате да данас, суочени са овим америчким одлукама, морамо научити да боље штитимо и бранимо наше економске интересе“, истакао је Ле Мер.

Makron putuje u SAD s ciljem da učvrsti odnose

Преузмите андроид апликацију.